Gutereš: Evropa neorganizovana za izbjeglice - Vijesti.me
NEFUNKCIONALAN SISTEM

Gutereš: Evropa neorganizovana za izbjeglice

Gutereš je naveo da bi voleo da vidi u razvijenim zemljama 10 odsto od četiri miliona izbjeglica iz kampova na Bliskom istoku, međutim prvi poziv za premještaj 130.000 osoba nije ispunje

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš (Foto: Beta-AP)

Visoki komesar UN za izbjeglice, Portugalac Antonio Gutereš izjavio je danas da su nedostatak organizacije i "krajnje nefunkcionalni" sistem za dobijanje azila doveli do intenziviranja izbjegličke krize na evropskom kontinentu, gdje svakodnevno stiže nekoliko hiljada ljudi.

Gutereš je rekao da je njemu "jasno da bi se bolje upravljalo krizom ukoliko bi Evropa bila ispravno organizovana".

"Govorimo o skoro 4.000 ili 5.000 osoba dnevno u Uniji koja ima 508 miliona ljudi. Mi do sada imamo 300.000 osoba koje su prešle Mediteran, što je manje od jedne osobe na 1.000 stanovnika Evrope", istakao je on na konferenciji za novinare u Parizu.

Gutereš je naveo da bi voleo da vidi u razvijenim zemljama 10 odsto od četiri miliona izbjeglica iz kampova na Bliskom istoku, međutim prvi poziv za premještaj 130.000 osoba nije ispunjen.

Prema njegovim riječima, problem izbjeglica neće nestati u skorije vrijeme, djelimično zbog rata u Siriji i neadekvatnog finansiranja država koje su prihvatile većinu izbjeglica, ali i zbog "umnožavanja broja novih kriza, dok stare izgleda da nikada neće nestati".

"Nema razloga da budemo optimisti kada je u pitanju prisiljeno raseljavanje u svijetu", rekao je on.