Haos u Kijevu: Opozicija pozvala pristalice da nastave protest - Vijesti.me
Jasni - žele u EU

Haos u Kijevu: Opozicija pozvala pristalice da nastave protest

Zastave EU i Ukrajine preplavile su Trgu nezavisnosti, iako je policija zabranila okupljanja na centralnim kijevskim trgovima

Ukrajinska opozicija pozvala je pristalice da večeras nastave protest u cenrtu Kijeva, poslije današnjeg okupljanja na kom je po različitim procjenama bilo između 100 i 350 hiljada ljudi, i na kojem je u neredima povrijeđeno više od sto ljudi.

"Pozivam sve da ostanu večeras ovdje. Moramo da pokrenemo cijelu zemlju, ne smijemo da izgubimo inicijativu", rekao je jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko.

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prijestonici trenutno se nalazi više hiljada demonstranata. Saradnik bivše premijerke Julije Timošenko i opozicioni lider Arsenij Jacenjuk rekao je da će cilj demonstacija u narednim danima biti ostavka vlade.

"Naš glavni cilj je ostavka (Viktora) Janukoviča (predsjednika), ali za početak to je ostavka vlade", kazao je.

U sukobima kod sjedišta vlade povrijeđeno je stotinu policajaca, navele su vlasti. Gradske vlasti objavile su da je pomoć ukazana više desetinama ljudi, a da je 14 njih smješteno u bolnice.

Sukobi su se odigrali kod predsjedništva, koje su čuvale specijalne snage, kada je u tu zgradu pokušalo da upadne više stotina maskiranih mladih ljudi. Ukrajinska policija kasnije je objavila da je uhapsila neke od "najaktivnijih i najproblematičnijih učesnika" skupa.

Opozicija je, međutim, demantovala da je umiješana u te nerede i nazvala ih "provokacijom". "Opozicija nema nikakve veze sa onim što se desilo ispred zgrade predsjedništva", rekao je Jacenjuk.

Bivši ministar ekonomije Arsenij Jatcenjuk je kazao da se radi o namještenom incidentu, i da Janukovič time pokušava da opravda policijsku represiju nad demonstrantima, i uvede vanredno stanje.

Ovaj opozicioni skup, najveći u prijestonici Ukrajine od narandžaste revolucije 2004., održava se dan nakon što je policija brutalno rastjerala demonstrante.

Obraćajući se demonstrantima u centru Kijeva, Kličko je rekao da su Janukovič i njegova vlada "ukrali" ukrajinski san o evropskoj integraciji.

"Vlada i predsjednik treba da podnesu ostavke", rekao je Kličko, koji namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2015.

"Ako ova vlada ne želi da izvrši volju naroda onda neće ni biti takve vlade, neće biti takvog predsjednika. Biće nova vlada i novi predsjednik", rekao je Kličko, a prenose svjetske agencije.

Demonstranti sa ukrajinskim zastavama preplavili su ulice u centru Kijeva bijesni zbog Janukovičeve odluke o prekidu priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU.

Oni su zatim došli na Trg nezavisnosti uprkos odluci suda o zabrani masovnih okupljanja na toj i još nekoliko lokacija u centru grada.

Opozicija tvrdi da se okupilo oko 500.000 građana, a agencija Rojters navodi da ima više stotina hiljada. Policija još nije objavila podatke o broju okupljenih.

Ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko je upozorio da će policija odgovoriti na bilo kakve nerede i kazao da "Ukrajini nije mjesto u rangu zemalja poput Libije ili Tunisa" gdje su narodnim pobunama svrgnuti režimi.

On se i izvinio za prekomjernu primjenu sile tokom razbijanja demonstracija u subotu veče i rekao da je bio protiv primjene sile.

U pokušaju da smiri napetosti u Ukrajini predsjednik Janukovič je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi ubrzao približavanje Ukrajine EU.

Nasilje u kojem je policija koristila palice i šok granate protiv uglavnom mladih demonstranata izazvalo je oštre osude u zemlji i u svijetu.

Načelnik kijevske policije Valeri Korjak podnio je ostavku.

Prema posljednjim podacima, 35 ljudi je povrijeđeno, od kojih je sedam još u bolnici.

Državni tužilac Viktor Pšonka stao je na stranu demonstranata izjavivši da su protesti na Trgu nezavisnosti u skladu sa zakonom.

"To je njihovo ustavno pravo, a glavni zadatak snaga bezbjednosti je da osiguraju realizaciju tog prava", rekao je Pšonka.