Islamska država planirala terorističke napade u Minhenu - Vijesti.me
POLICIJA BILA U PRIPRAVNOSTI

Islamska država planirala terorističke napade u Minhenu

Njemačka je dobila informaciju od obavještajne službe druge države da ekstremistička organizacije Islamska držva planira da izvede napad u Minhenu sa čak do sedam bombaša samoubica

Minhen
Minhen (Foto: Reuters)

Dvije željezničke stanice, koje su sinoć bile evakuisane u Minhenu, nakon što je na Tviteru njemačka policija objavila da postoje nagovještaji planiranog terorističkog napada, danas su ponovo otvorene za saobraćaj nakon nekoliko časova, pošto je utvrđeno da za prijetnju ne postoje dokazi.

Njemačka je dobila informaciju od obavještajne službe druge države da ekstremistička organizacije Islamska držva planira da izvede napad u Minhenu sa čak do sedam bombaša samoubica, saopštili su danas njemački zvaničnici na konferenciji za novinare, prenio je Rojetrs.

Oni nisu naveli od koje države su dobili infromacije, ali je njemačka televizija izvjestila pozivajući se na neimenovani izvor da su informacije dobijene od Francuske. 

"Vjerujem da je odluka bila opravdana, jer smatram da ne možemo da snosimo nepotrebne rizike kada se suočavamo sa konkretnim pretnjama, konkretnim lokalcijama i konkretnim vremenom", izjavio je Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joahim Herman na konfernciji za novinare.

Njemački zvaničnici potvrdili su prethodno da posjeduju informacije o tome da je Islamska država planirala samoubilačke napade u Minhenu tokom dočeka Nove godine. 

Policija je zbog toga na Tviteru upozorila građane da izbjegavaju velika okupljanja i glavnu željezničku stanicu, kao i staniocu u Pasingu.

Njemački mediji prenijeli su da je policija navela da ima "konkretne dojave", kao i da potencijalni napadači dolaze iz "islamističkog" okruženja.

Upozorenje je izdato neposredo pred ponoć.

Minhen
Minhen

Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi je na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo Novu godinu. 

Pošto su evakuisane, obje te železnicke stanice bile su nekoliko sati zatvorene i isključene iz saobraćaja.

Njemačka policija je 17. novembra otkazala fudbalski meč u Hanoveru između Njemačke i Holandije, tek nekoliko sati pred početak utakmice, zbog straha od planiranog bombaškog napada. 

To je bilo svega četiri dana poslije napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi. 

Poslije otkazivanja, njemački vladini zvaničnici imali su problema da pruže uvjerljivo objašnjenje za otkazivanje meča, rekavši samo da je to bila ispravna odluka. 

U vezi sa tim, nije bilo nikakvog hapšenja, niti je nađen bilo kakav eksploziv.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je pritiske da smanji priliv migranata u Njemačku, što je, tvrde kritičari, omogućilo Islamskoj državi da prokrijumčari militante da bi izveli napade u Evropi.

U nastojanju da umiri te brige, vlada je najavila da će od 1. januara početi da važi nova procedura za tražioce azila iz Sirije, kojima je dosad taj status gotovo automatski odobravan.