Izbjeglica iz Sirije tražio pomoć, završio u grčkom zatvoru - Vijesti.me
IZGORJELI U POŽARU

Izbjeglica iz Sirije tražio pomoć, završio u grčkom zatvoru

Abounahi se 21. jula nasukao sa suprugom i dvoje djece na ostrvo Samos bježeći iz Sirije preko Turske u čamcu koji je bio u veoma lošem stanju. Nakon uzaludnih poziva u pomoć, krenuo je pješice da potraži pomoć

Nasukan na grčkom ostrvu zajedno sa porodicom, ilegalni imigrant iz Sirije je krenuo da potraži pomoć, ali ga je policija na koju je naletio uhapsila i pustila iz zatvora tek nakon nekoliko sedmica, nakon čega je pronašao porodicu koja je stradala u požaru, objavilo je grčko udruženje za zaštitu ljudskih prava i optužila grčke vlasti za zločin.

"Jesam li porodicu izvukao iz plamena sirijskog rata da bi umrla spaljena u Grčkoj", pita Vasim Abounahi kojega sada zastupa udruženje za ljudska prava "Diktyo".

Abounahi se 21. jula nasukao sa suprugom i dvoje djece na ostrvo Samos bježeći iz Sirije preko Turske u čamcu koji je bio u veoma lošem stanju. Nakon uzaludnih poziva u pomoć, krenuo je pješice da potraži pomoć.

Uhapšen je ubrzo kao ilegalni imigrant, a na njegovo insistiranje policija je odbila da krene u potragu za njegovom porodicom koja je nedugo zatim stradala u požaru koji je izbio u tom šumovitom području.

Kada je 6. septembra bio pušten na slobodu, pronašao je izgorjele ostatke supruge, trogodišnjeg sina i devetmjesečne kćeri.

Policija, koja je Sirijca u početku optužila za podmetanje tog požara, objavila je da je "taj čovjek slobodan, a postupak njegova progona iz zemlje je obustavljen".

Vasim Abounahi obratio se grčkom javnom tužiocu jer namjerava da pokrene spor pred sudom protiv grčkih vlasti.