Izlila se nafta kod olupine "Kosta Konkordije" - Vijesti.me
Bez razloga za brigu

Izlila se nafta kod olupine "Kosta Konkordije"

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procjenjeni na oko 1,1 milijardu eura

Costa concordia, Kosta konkordija
Costa concordia, Kosta konkordija (Foto: Beta/AP)

Radnici koji rade na izvlačenju olupine luksuznog italijanskog broda “Kosta Konkordija”, koji je prije više od dvije i po godine pretrpio brodolom kod ostrva Điljo, uklonili su danas malu naftnu mrlju koja se izlila u blizini olupine, objavili su lokalni mediji.

"U blizini broda je kasno sinoć primijećena mala količina nafte. Tim za uklanjanje mrlje je odmah poslat na lice mjesta i ona je pokupljenja pomoću hemijskih sredstava za apsorpciju", saopštio je tim za izvlačenje olupine broda, a prenijela agencija AFP.

Čelnica Nadzornog komiteta italijanske vlade za zaštitu životne sredine tokom realizacije projekta izvlačenja “Kosta Konkordije” rekla je u izjavi novinarima na ostrvu Điljo da nema razloga za zabrinutost.

Međunarodna nevladina ekološka organizacija “Grinpis” je više puta upozorila na opasnost da se iz olupine italijanskog broda tokom izvlačenja i vuče do brodogradilišta u Đenovi mogu izliti otrovne materije.

Prema planu, od sjutra “Konkordija” bi trebalo da bude vučena brzinom od dvije nautičke milje na sat oko 240 kilometara ka sjeveru, do luke Đenove, gdje bi trebalo da stigne 24. jula, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procjenjeni na oko 1,1 milijardu eura, uključujući 100 miliona eura za rashodovanje.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od “Titanika”, udario je u stijenu kod malog ostrva Điljo u januaru 2012. nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja, pri čemu su poginule 32 osobe.

Protiv kapetana “Koste Konkordije” Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod prije nego što su svi putnici evakuisani, zbog čega je dobio nadimak “kapetan kukavica”.