Još jedno iznenađenje: Ona je najmlađa poslanica u britanskom parlamentu - Vijesti.me
UPOZNAJTE MERI BLEK

Još jedno iznenađenje: Ona je najmlađa poslanica u britanskom parlamentu

Blek je objasnila da njen rodni grad već decenijama propada i da svaka peta osoba u Pejsliju živi u siromaštvu a jedna od tri porodice je prisiljena da koristi pomoć da bi se prehranile

Meri Blek
Meri Blek (Foto: Beta/AP)

Meri Blek, koja ima samo 20 godina, postala je najmlađa članica britanskog parlamenta od 1667. godine, prenijela je danas agencija AFP.

Ona je predstavnik Škotske nacionalne partije (SNP) za Pejsli i južni Renfruvšir.

Inače SNP, stranka koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ostvarila je na opštim izborima u istorijski rezultat, osvojivši 56 od mogućih 59 mjesta.

Ona trenutno još studira na Univerzitetu u Glazgovu a preostalo joj je da položi još nekoliko završnih ispita.

Meri je na izborima u četvrtak osvojila više od 5.000 glasova i tako pretekla predstavnika Laburističke partije Daglasa Aleksandra.

Kada su rezultati izbora objavljeni začuli su se ogromni uzvici podrške iz njenog tabora, dok je ona, smirenim tonom,  obećala da će poboljšati život običnih Škota, navodi AFP.

Mlada poslanica odrasla je u porodici koja je podržavala laburiste kao i mnogi u Škotskoj. 

Međutim, okrenula je leđa toj partiji lijevog centra jer smatra da se udaljila od svojih pristalica i orijentisala ka krajnjoj ljevici.

Ankete o izbornoj izlaznosti pokazuju da je Škotska nacionalna partija na putu da ostvari veliki broj glasova oduzimajući Laburistima veliki broj škotskih poslaničkih mjesta. 

Blek je objasnila da njen rodni grad već decenijama propada i da svaka peta osoba u Pejsliju živi u siromaštvu a jedna od tri porodice je prisiljena da koristi pomoć da bi se prehranile.

Ona je vodila kampanju za nezavisnost Škotske pred referendum održan prošlog septembra. Iako nezavisnost nije izglasana ona je tada izjavila za AFP da taj san i dalje živi.

Njen naredni cilj bio je Donji dom parlamenta.

Blek je obećala da će se zauzeti za svoje birače na način na koji njeni prethodnici laburisti nisu uspjeli.

Ona je Aleksandra nazvala "političarem karijeristom" a dok je kampanja trajala navela je da su ljudi umorni od predstavnika naroda koji nikada nisu tu za njih.

Iz njene biografije može se saznati da je vodila kampanju protiv rata u Iraku i da je radila za dobrotvornu organizaciju Oksfam, ali da je referendum o nezavinosti bio prekretnica za nju.

Bila je na meti kritika zbog svog oštrog pristupa kao i manjka iskustva u politici na šta je ona odgovorila da je dovoljno stara da plaća porez i ide u rat.