Korbin kritikuje Kamerona, invaziju na Irak... - Vijesti.me
LIDER BRITANSKIH LABURISTA

Korbin kritikuje Kamerona, invaziju na Irak...

"Nije pomoglo našoj nacionalnoj bezbjednosti kada smo otišli u rat s Irakom, uprkos Ujedinjenim nacijama i na lažnim izvještajima", rekao je Korbin

Džeremi Korbin
Džeremi Korbin (Foto: Reuters)

Novi lider britanskih laburista Džeremi Korbin održao je svoj prvi govor kao vođa stranke na njenoj konferenciji.

On nastoji da da ublaži imidž radikalnog ljevičara koji bi promovisanjem nepopularne politike razbio nade te partije da će osvojiti vlast.

Korbin je kritikovao politiku premijera Dejvida Kamerona i naveo da su mjere štednje nepotrebne i nepravične prema radnim ljudima.

"Naša Laburistička partija kaže 'Ne' ", rekao je Korbin i odbacio Kameronov stav da nema alternative daljem rezanju javnih usluga, među kojima su i zdravstvo i obrazovanje. 

Korbin je rekao da je globalizacija korišćena kao načlin da se zarade radnika širom svijeta drže niskim, dok su rukovodioci multinacionalnih kompanija zarađivali ogromne količine novca. 

On je takođe kritikovao invaziju na Irak 2003. koju je tada snažno podržavao tadašnji premijer i lider laburista Toni Bler. 

"Nije pomoglo našoj nacionalnoj bezbjednosti kada smo otišli u rat s Irakom, uprkos Ujedinjenim nacijama i na lažnim izvještajima", rekao je Korbin. 

Novi lider laburista koji je kritikovan zato što nedavno nije pjevao državnu himnu "Bože sačuvaj kraljicu", u današnjem govoru je istakao svoj patriotizam, navodeći ljubav prema Velikoj Britaniji i britanskim vrijednostima.