Kurc kazao da Štraheu ne bi savjetovao povratak u politiku - Vijesti.me
"CIJELA SITUACIJA JE BILA VEOMA TEŠKA"

Kurc kazao da Štraheu ne bi savjetovao povratak u politiku

Lider Narodne partije Austrije kaže da mu ne smeta što je ušao u istoriju kao prvi kancelar koji je skinut sa vlasti izglasavanjem nepovjerenja

Kurc
Kurc (Foto: Reuters)

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc rekao je da Hajnc-Kristijanu Štraheu, poslije "afere Ibica", ne bi savjetovao povratak u politiku.

Kurc je za radio "Oe3", dodao da je, međutim, to odluka koju mora njegov nekadašnji koalicioni kolega Štrahe sam donijeti.

Štrahe je bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, a tako i mjesto vicekancelara u vladi pod Kurcom, nakon što su objavljeni video snimci od prije dvije godine na kojima obećava jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Kurc je prenio da je, nakon pojavljivanja snimaka sa Ibice, imao "emocionalni razgovor" sa Štraheom.

"Cijela situacije je bila veoma teška", dodao je on.

Kurc je ukazao da je od tada sebi više put postavio pitanje da li je morao sve znati, ali je došao do zaključka da nije mogao sve znati o svom koalicionom partneru.

"Video nas je u potpunosti uništio. Bio je šok za nas i osjećali smo se potpuno nerealno", objasnio je dalje dodajući da je bio veoma razočaran jer je time uništen rad cijele vlade.

Kaže da ga čini žalosnim što trenutno kruže razne teorije zavjere, prenosi Tanjug.

"Pojedini idu čak tako daleko da falsifikuju mejlove“, rekao je on u vezi mejlova kojima je pokušano da mu se podmetne da je znao dugo prije objavljivanja o snimcima sa Ibice.

Upitan za mogućnost nove koalicije sa Slobodarskom partijom (FPO), čiji je lider bio Štrahe, Kurc je ukazao da ima osjećaj da djelovi te stranke nisu naučili ispravne lekcije iz cijele afere.

"Vidjećemo koji će dio da se nametne u FPO", poručio je on.

Što se tiče izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, nakon kraha koalicije sa FPO, Kurc je kazao da ga nije iznenadio zahtjev Socijaldemokratske partije (SPO).

"Međutim, iznenadilo me što su izglasali nepovjerenje cijeloj vladi. U prelaznoj vladi bilo je nestranačkih eksperata koji su željeli služiti svojoj zemlji", objasnio je on dodajući da je motiv za izglasavanje nepovjerenja vladi bila "osveta".

To što je ušao u istoriju kao prvi kancelar koji je skinut sa vlasti izglasavanjem nepovjerenja mu ne smeta.

"Knjige istorije još nisu napisane", dodao je on.


Vidi sve komentare