Lagard: Počastvovana sam imenovanjem na mjesto predsjednice ECB - Vijesti.me
PRIVREMENO NAPUŠTA FUNKCIJU GENERALNE DIREKTORKE MMF

Lagard: Počastvovana sam imenovanjem na mjesto predsjednice ECB

"S obzirom na to i uz konsultacije sa Odborom za etiku Upravnog odbora, odlučila sam da privremeno napustim fukciju generalne direktorke MMF-a tokom perioda imenovanja", navela je Lagard na Tviteru

Lagard
Lagard (Foto: Reuters)

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je večeras da je počastvovana imenovanjem na mjesto predsjednice Evropske centralne banke (ECB).

"S obzirom na to i uz konsultacije sa Odborom za etiku Upravnog odbora, odlučila sam da privremeno napustim fukciju generalne direktorke MMF-a tokom perioda imenovanja", navela je ona na Tviteru.

Lideri Evropske unije (EU) postigli su večeras dogovor o kandidatima koji bi trebalo da vode EU.

Tako je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen nominovana za novu predsjednicu Evropske komisije (EK). Umjesto Donalda Tuska, na mjesto predsjednika Evropskog savjeta je nominovan Belgijanac Šarl Mišel, a za šefa evropske diplomatije Španac Žozep Borelj, umjesto Italijanske Federike Mogerini.

Sporazum o imenima je rezultat maratonskog susreta predsjednika i premijera EU koji je počeo u nedjelju i oborio sve rekorde u istoriji EU.

Načelno, lideri EU su trebali imati sva imena na stolu već u junu, kada je bio održan redovni samit između 20. i 21. juna.

Predsjednicu Evropske komisije, kao i sve komesare, treba da potvrdi Evropski parlament, nakon javnog saslušanja.

Komesare predlažu zemlje članice EU i svi trebaju dobiti potvrdu Evropskog parlamenta.