Lajčak traži da EU solidarno snosi teret sankcija Rusiji - Vijesti.me
"NE MOŽEMO GLEDATI KROZ PRIZMU KO JE UZ PUTNA, KO UZ POROŠENKA"

Lajčak traži da EU solidarno snosi teret sankcija Rusiji

"Bilo bi greška posmatrati to kroz prizmu ko je uz Putina, a ko uz Porošenka. Želim da Ukrajinac zna da mu slovački narod nije okrenuo leđa"

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak (Foto: Savo Prelević)

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak izjavio je danas u Parlamentu u Bratislavi da je da bi teret sankcija Evropske unije protiv Rusije trebalo da solidarno snosi cijela Unija.

"Riječ je o sukobu dvije nama prijateljske zemlje (Ukrajine i Rusije). Bilo bi greška posmatrati to kroz prizmu ko je uz Putina, a ko uz Porošenka. Želim da Ukrajinac zna da mu slovački narod nije okrenuo leđa", kazao je Lajčak na zajedničkoj sjednici skupštinskih odbora za spoljnu politiku, i za evropska pitanja.

Lajčak je podsjetio da je Slovačka, kao prijatelj i Ukrajine, i Rusije, prihvatila sankcije EU zato što insistira da se poštuju međunarodno pravo i teritorijalni integritet, javljaju slovački mediji.

"Za nas je taj sukob veoma osjetljiv. Svima je jasno da rješenje sukoba bez Rusije nije moguće. Važno je da se na sankcije gleda kao na instrument u traganju za mirnim rješenjem, a ne kao na cilj. Slovačka podržava mirno rjessenje sukoba", rekao je ministar. 

Lajčak je danas pred poslanicima dva odbora Parlamenta kritikovao neke članice Unije koje koriste krupne riječi, a s Rusijom sklapaju poslovne ugovore milionske vrijednosti.

"Želimo da EU bude u spoljnoj politici solidarna i fer, znači da svako snosi posljedice sankcija. Trebalo bi da snosimo posljedice sankcija zajedno, a ne da mi budemo štap kojim će neko drugi udarati Putina po glavi, a da mi za to jedini platimo", rekao je Lajčak.

Ministar je podsjetio je da je Slovačka, za razliku od nekih drugih članica EU, posebno ranjiva u ratu sankcijama zato što energetski zavisi od Rusije.

"Drugačije na sankcije reaguje Irska, a drugačije Slovačka, Mađarska ili Austrija", kazao je Miroslav Lajčak.