Mađarska opozicija Orbanu obećala godinu pružanja otpora - Vijesti.me
OČEKUJU VIŠE DESETINA HILJADA LJUDI U SUBOTU

Mađarska opozicija Orbanu obećala godinu pružanja otpora

Protesti su počeli 12. decembra nakon što je usvojen zakon o radu prema kojem se značajno povećava prekovremeni rad koji poslodavac može da traži od zaposlenih, a ta mjera izvazvala je nezavodoljstvo građana

Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: Reuters)

Poslanici mađarske opozicije saopštili su danas da će ujedinjeno djelovati obećavajući premijeru Viktoru Orban "godinu otpora", dva dana prije najavljenog protesta protiv vlasti u Budimpešti.

"Zaklinjemo se da će 2019. biti godina otpora, kako unutar tako i izvan parlamenta i to uz jedinstvo i saradnju svih opozicionih stranaka", saopštili su poslanici na skupu ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu.

Opozicija, sindikati i civilno društvo nadaju se da će poslije novogodišnjih praznika na protestu u subotu doći nekoliko desetina hiljada građana kako bi se ponovo pokrenule demonstrancije protiv usvojenih reformi i novog zakona o radu.

Protesti su počeli 12. decembra nakon što je usvojen zakon o radu prema kojem se značajno povećava prekovremeni rad koji poslodavac može da traži od zaposlenih, a ta mjera izvazvala je nezavodoljstvo građana.