Mađarska: Uklonjena bomba u blizini parlamenta - Vijesti.me
Iz 2. svjetskog rata

Mađarska: Uklonjena bomba u blizini parlamenta

Pres služba Parlamenta je za agenciju MTI saopštila da je neeksplodirana bomba, zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena ispod platforme statue Košuta ispred Parlamenta

Budimpešta
Budimpešta (Foto: Reuters)

Osoblje u sjevernom krilu mađarskog Parlamenta i Etnografskog muzeja u Budimpešti vratilo se u prostorije nakon što je deaktiviran detonator i uklonjena bomba.

Zaostala bombu iz Drugog svjetskog rata pronašli su radnici na jednom gradilištu, izjavila je za agenciju MTI portparolka odjeljenja za eksplozive u Vojsci Mađarske Agnješka Nemet Žohar.

Ona je rekla da su stručnjaci za eksplozive deaktivirali detonator bombe sovjetske proizvodnje, teške 100 kilograma i prenijeli bombu u centralni depo.

Bomba je pronađena tokom građevinskih radova na podzemnoj garaži na Trgu Košut u blizini Parlamenta, rekla je ranije portparolka.

Pres služba Parlamenta je za agenciju MTI saopštila da je neeksplodirana bomba, zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena ispod platforme statue Košuta ispred Parlamenta.

Stručnjaci za eksploziv su bili naredili zatvaranje prostorija u prečniku od 150 metara iz razloga predostrožnosti.

Američke, britanske i sovjetske snage su tokom posljednjih meseci Drugog svjetskog rata bombardovale mnoge gradove Mađarske, saveznika nacističke Njemačke, podsjetila je agencija Frans pres.

Mnogo neeksplodiranih bombi je završilo pod zemljom i one se još uvijek pronalaze tokom građevinskih radova, pri čemu je samo u Budimpešti od 2008. bilo 11 evakuacija.