Makron želi vjerodostojno, trajno i provjerljivo primirje u Libiji - Vijesti.me
Dva libijska rivala danas će se sastati u Moskvi da potpišu primirje

Makron želi vjerodostojno, trajno i provjerljivo primirje u Libiji

Makron je to rekao u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji će danas u Moskvi okupiti Fajeza al-Saradža šefa libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju Ujedinjene nacije, i njegovog rivala komandanta Kalifa Haftara

Emanuel Makron
Emanuel Makron (Foto: BETA)

Francuski predsjednik Emanuel Makron insistira na potrebi da primirje između sukobljenih strana u Libiji bude "vjerodostojno, trajno i provjerljivo", saopštila je danas Jelisejska palata.

Makron je to rekao u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji će danas u Moskvi okupiti Fajeza al-Saradža šefa libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju Ujedinjene nacije, i njegovog rivala komandanta Kalifa Haftara.

Dva libijska rivala danas će se sastati u Moskvi da potpišu primirje, izjavio je visoki libijski zvaničnik, a to je potvrdilo i rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Turski ministri spoljnih poslova i odbrane danas će razgovarati sa svojim ruskim kolegama u Moskvi u okviru zajedničkog napora da se posreduje u mirovnom sporazumu.

Pregovori slijede poslije primirirja koje su predložili Rusija i Turska a koje je počelo da se primjenjuje u nedelju, u prvom prekidu neprijatelstava u više mjeseci. Obije strane su odmah počele da prijavljuju kršenje primirja što je povećalo strahovanje da se neće održati.

Razne strane snage podržavaju dvije libijske rivalske vlade i u poslednje vrijeme počele su više da se uključuju u sukob u toj zemlji.

Vladu na istoku zemlje podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Italija i Katar podržava vladu i Tripoliju koja je pod ofanzivom Haftarovih snaga.

Putin je juče telefonom razgovarao sa Makronom i italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom. Kremlj je saopštio da su naglasili potrebu da se poštuje prekid vatre koji je stupio na snagu u nedelju i podržali su planirani samit o Libiji u Berlinu.

Putin je o Libiji razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je posjetila Moskvu u subotu. On je pozdravio njemački plan da se održi mirovni samit o Libiji u Berlinu početkom ove godine.