Mas zabrinut zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim zemljama - Vijesti.me
UPOZORENJE NJEMAČKOG MINISTRA

Mas zabrinut zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim zemljama

"Kad se sjutra probudimo, jedan od najuspješnijih sporazuma o razoružanju svih vremena postaće istorija", istakao je on

Mas
Mas (Foto: Reuters)

Njemačkih ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je danas zabrinutost zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim državama, dan prije nego što će prestati da važi rusko-američki sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja. 

"Uprkos svim pozivima i ponudama za dijalog, Rusija odbija uništiti sisteme zabranjene sporazumima te je većinu svog modernog nuklearnog naoružanja postavila u našem susjedstvu", napisao je Mas, misleći na Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali Moskva i Vašington, odnosno tadašnji ruski i američki čelnici Mihail Gorbačov i Ronald Regan. 

"To jako zabrinjava Evropljane", upozorio je njemački ministar. 

Sporazum iz vremena hladnog rata

"Ako ne zaustavimo propadanje svjetskog sitema kontrole naoružanja, to će imati ozbiljne posljedice - za našu bezbjednost i za svjetski mir", rekao je Mas i zaključio kako se sve snažnije odustaje od cilja da svijet bude bez nuklearnog naoružanja. 

"Kad se sjutra probudimo, jedan od najuspješnijih sporazuma o razoružanju svih vremena postaće istorija", istakao je. 

Sporazum o kojem je riječ, nastao u vrijeme hladnog rata, brani rakete s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara i postavljanje lansirnih rampi. SAD su početkom februara objavile da će se povući iz sporazuma 2. avgusta, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uslova, a od njega je potom u julu odustala i Rusija. Ona je optužbe opovrgnula, ali ubrzo nakon toga i sama je suspendovala svoje obaveze i objavila planove vezane za razvoj novih sistema oružja, podsjeća Hina.

Vašington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2.000 kilometara. Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara. 

Nedavno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da je sve manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom obećavši "primjeren, odbrambeni odgovor" ako se Rusija ne vrati u INF do njegova isteka 2. avgusta. 

Mogu dosegnuti evropske gradove u nekoliko minuta

U intervjuu za BBC Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima "očito krši sporazum", sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektovati, a sposobni su dosegnuti evropske gradove u nekoliko minuta.

Iako NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Evropi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na "primjeren, odbramben način".

"Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja decenijama i sada smo svjedoci njegove propasti", upozorio je.

Ističući kako nema naznaka da bi Rusija ponovo počela poštovati sporazum, Stoltenberg je rekao kako se treba "pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila".