Mej se priprema da zatraži od EU kraće odlaganje Bregzita - Vijesti.me
ROK ZA IZLAZAK IZ EU 29. MART

Mej se priprema da zatraži od EU kraće odlaganje Bregzita

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka

Tereza Mej
Tereza Mej (Foto: Reuters)

Britanska premijerka Tereza Mej trebalo bi danas da zatraži od Evropske unije kraće odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka.

Pozivajući se na izvore iz premijerkinog kabineta, agencija Pres asošiejted je javila da će Mej danas pisati liderima EU i zvanično zatražiti "malo više vremena".

Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta. Britanski parlament je prošle nedjelje odlučio da London zatraži saglasnost EU za odlaganje Bregzita za najmanje tri mjeseca, do kraja juna, dok su neki lideri EU nagovestili da bi za taj proces mogle da bude potrebne još dvije godine.

Mej je namjeravala da ove nedjelje, uoči samita EU koji počinje u četvrtak, treći put iznese pred poslanike postignuti sporazum o razlazu s EU, ali je predsjednik parlamenta presudio da ona ne može ponovo da traži glasanje o istom sporazumu koji su poslanici već dva puta odbacili.

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka.

Ministar prosvjete Velike Britanije Dejmijen Hinds rekao je danas za BBC da je kraće odlaganje Bregzita prava opcija.

Hinds je kazao da proces Bregzita već traje duže od dvije godine, i da misli da su ljudi pomalo umorni od čekanja da parlament usvoji sporazum o razlazu s Unijom.