Merkel zahtijeva više od Grčke i Turske u vezi s migrantima - Vijesti.me
"MORAJU PREUZETI ODGOVORNOST"

Merkel zahtijeva više od Grčke i Turske u vezi s migrantima

Prevladane prilivom izbjeglica, grčke vlasti nemaju vremena ni da ih registruju dok hrle ka Srbiji i Mađarskoj, a često krajnje odredište im je Njemačka, konstatuje agencija AFP

Angela Merkel
Angela Merkel (Foto: Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja doživljava neviđen priliv izbjeglica, u subotu je pozvala Grčku da bolje zaštiti spoljne granice Evropske unije, i zatražila dijalog s Turskom kroz koju mnogi migranti dolaze naročito iz Sirije.

"Grčka mora takođe da preuzme svoju odgovornost" za zaštitu spoljnih granica EU koje "sada nisu osigurane", rekla je Merkel tokom kongresa njene konzervativne stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu.

Prevladane prilivom izbjeglica, grčke vlasti nemaju vremena ni da ih registruju dok hrle ka Srbiji i Mađarskoj, a često krajnje odredište im je Njemačka, konstatuje agencija AFP.

Njemačka, koja očekuje rekordnih 800.000 pridošlica ove godine, takođe želi da pojača "hitan" dijalog s Turskom o zaštiti granice u Evropskoj uniji, rekla je Angela Merkel.

Ona je ukazala da u Njemačkoj mogu ostati samo migranti kojima je potrebna zaštita jer bježe od rata ili progona.

"Onaj kome, međutim, ne treba zaštita, onaj ko dolazi samo iz ekonomskih razloga koji su takođe razumljivi, ne može imati izglede da ostane kod nas", rekla je kancelarka aludirajući na mnoge azilante iz balkanskih zemalja.

Oko 40 odsto zahtjeva za azil podnijetih u Njemačkoj od početka ove godine do kraja jula podnijeli su državljani balkanskih zemalja. Iako su često žrtve diskriminacije u svojim zemljama, njihovi zahtjevi će gotovo uvek biti odbijeni, napominje AFP posebno ukazujući na Rome.

Aplauz 75.000 navijača za djecu izbjeglica 

Djeca izbjeglica izašla su danas na teren s fudbalerima Bajerna iz Minhena prije početka utakmice Bundeslige, što je 75.000 navijača pozdravilo aplauzom.

Svaki fudbaler je jednom rukom držao izbjegličko dijete, a drugom njemačko, kao simbol integracije izbjeglica, naveo je klub.

Neka djeca su mahala, a druga se zbunila, ali sva su podjednako dobila aplauz navijača i Bajerna i Augzburga.

Bajern, kao i mnogi ngemački fudbalski klubovi, ponudio je pomoć ljudima koji bgeže od rata i siromaštva. Fudbalski klub iz Minhena daće milion eura za pomoć izbjeglicama i organizovati kamp za mlade gdje će učiti njemački jezik, dobiti obroke i opremu za fudbal.

Njemačka spremna za priliv još 40.000 migranata

Skoro 40.000 migranata moglo bi da stigne u Njemačku tokom naredna dva dana, što je dvostruko više nego što je stiglo prošlog vikenda, saopštili su zvaničnici te zemlje, prenio je danas BBC.

U Minhen je, u subotu ujutro, stiglo još 3.600 ljudi, a postoji zabrinutost kako će se ta oblast izboriti sa novim talasom pridošlica.

Skoro 4.000 vojnika raspoređeno je u Njemačkoj za pomoć izbjeglicama.

Vlada Njemačke saopštila je u avgustu da će pokretati postupke za davanje azila Sirijcima bez obzira u koju su državu EU prvo stigli.

U Minhenu se do kraja dana očekuje 10.000 izbjeglica

Oko 3.600 izbjeglica stiglo je jutros u Minhen, a do kraja dana očekuje da će taj broj dostići najmanje 10.000, saopštila je zvaničnica njemačke vlade.

Portparolka vlade Gornje Bavarske Simon Hilgers, rekla je i da je u petak u Minhen stiglo 5.800 izbjeglica, kao i da će najmanje dva posebna voza prevoziti izbjeglice u druge djelove Njemačke.

U Minhenu ponestaje slobodnih soba za pridošlice, prenosi AP i dodaje da su vlasti sjevernog regiona Donja Saksonija saopštile da namjeravaju da vozove iz Austrije usmjeravaju u grad Bad Falingbostel, a zatim raspoređuju izbjeglice širom sjeverne Njemačke.

Njemačka prihvata više izbjeglica nego bilo koja druga zemlja u Evropi, a kako se očekuje, u nju će do kraja godine ući najmanje 800.000 ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da je prihvatanje desetina hiljada izbjeglica okupljenih u Mađarskoj dobra odluka Njemačke, odgovorivši na kritike svojih konzervativnih saveznika.

Lider bavarske stranke CSU Herst Zihofer rekao je za nedjeljnik "Špigel" da je ta odluka "greška koja će okupirati (Njemačku) još dugo" i da "ne vidi mogućnost da se boca ponovo zapuši".

Merkelova je, međutim, ocijenila da je odluka donijeta u vanrednoj situaciji i da je ispravna.

Ona nije direktno pomenula Zihofera, dodajući da će Njemačka raditi ispravno prema svojim odgovornostima, kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.