MMF ponovio da je smanjenje duga u Grčkoj obavezno - Vijesti.me
OD KLJUČNOG ZNAČAJA

MMF ponovio da je smanjenje duga u Grčkoj obavezno

MMF uslovljava svoje učešće u trećoj tranši pomoći Grčkoj od 86 milijardi eura smanjenjem grčkog duga, ocjenjujući da bi značajno doprinijelo izvlačenju Grčke iz finansijske krize

Kristin Lagard
Kristin Lagard (Foto: Reuters)

Evropa treba da pokaže jasnu posvećenost smanjenju grčkog duga koji je od ključnog značaja, izjavila je danas generalna dirketorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

"Zaista se nadamo da će Evropa biti više posvećena smanjenju duga koji je od imperativnog značaja", rekla je Lagardova po dolasku u italijanski grad Bari na simpozijum koji se održava na margini sastanka ministara finansija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7.

MMF uslovljava svoje učešće u trećoj tranši pomoći Grčkoj od 86 milijardi eura smanjenjem grčkog duga, ocjenjujući da bi značajno doprinijelo izvlačenju Grčke iz finansijske krize.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći MMF-a i drugih zemalja eurozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi eura, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF je uslovljavao nastavak pomoći reformom penzija u Grčkoj, ocjenjujući da je grčki dug "neodrživ".