Naftogas planira transport 75 milijardi kubika gasa u EU - Vijesti.me
GASPROM I NAFTOGAS POTPISALI PETOGODIŠNJI SPORAZUM

Naftogas planira transport 75 milijardi kubika gasa u EU

Ta količina gasa se planira zbog očekivanog kašnjenja realizacije projekta gasovoda Sjeverni tok 2, rekao je glavni izvršni direktor Naftogasa Andrij Koboljev, prenosi Tanjug

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Ukrajinski Naftogas očekuje da će ove godine transportovati 75 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Evropu.

Ta količina gasa se planira zbog očekivanog kašnjenja realizacije projekta gasovoda Sjeverni tok 2, rekao je glavni izvršni direktor Naftogasa Andrij Koboljev, prenosi Tanjug.

U ukrajinskoj Vladi se aktivno raspravlja o nastavku kupovine gasa iz Rusije, rekao je Koboljev novinarima u Kijevu, dodajući da je tranzitna naknada za ruskog proizvođača Gasprom jedva izmjenjena u novom sporazumu.

Gasprom i Naftogas su potpisali konačni petogodišnji sporazum kojim se garantuje da tranzit ruskog gasa za Evropu prolazi kroz Ukrajinu.

Sporazum je potpisan samo 24 sata prije isteka prethodnog ugovora o tranzitu ruskog gasa, nakon petodnevnih mukotrpnih pregovora dvije strane i poslije sastanka ukrajinskog i ruskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Vladimirom Putinom.

"Nakon pet dana neprekidnih bilateralnih razgovora u Beču, konačna odluka je donijeta i postignut je konačni sporazum", saopštio je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Zelenski je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma, dodajući da bi dogovor sa Rusijom mogao da bude produžen za dodatnih deset godina.