Grip u Grčkoj: Nagli porast broja teških slučajeva, ima i umrlih - Vijesti.me
PODACI EHOD

Grip u Grčkoj: Nagli porast broja teških slučajeva, ima i umrlih

Prema preporukama oboljeli ne bi trebali da izlaze iz kuće, sve dok im ne prođe povišena temperatura, i bar još 24 sata pošto im više ne budu bili potrebni antipiretici

Ilustracija
Ilustracija

U Grčkoj je registrovan nagli porast broja teških slučajeva obolijevanja od gripa i umiranja od te bolesti.

Prema podacima Nacionalne organizacije za javno zdravstvo (EHOD), od oktobra do prošle nedelje prijavljeno je 59 teških slučajeva gripa, od kojih je 50 liječeno na odeljenjima intenzivne nege.

Samo prošle nedelje, 27 od 50 slučajeva primljeno je na intenzivnu njegu.

Ukazuje se da se 42,4 odsto pacijenata u odjeljenjima intenzivne njege razboljelo iako su bili blagovremeno vakcinisani protiv gripa.

U Grčkoj je ukupno prijavljeno 13 smrtnih slučajeva od komplikacija te bolesti, od čega je sedam bilo na odjeljenjima intenzivne njege.

Takođe je povećan broj posjeta ljekarima pacijenata sa simptomima gripa: sa oko četiri odsto od ukupnog broja početkom ovog meseca, na šest odsto u drugoj nedelji januara.

Od ukupno 205 kliničkih uzoraka koje su bolnice poslale nadležnim laboratorijama prošle nedjelje, 39 odsto je bilo pozitivno na viruse gripa.

Većina virusa gripa je bila "tipa A", a preovlađuju "podtipovi A (H1N1)" i "A (H3N2)".

Ministarstvo zdravlja je izdalo uputstva o mjerama predostrožnosti za sprječavanje širenja gripa u školama, počev od toga da oboljeli đaci i nastavnici ne izlaze iz kuće, sve dok im ne prođe povišena temperatura, i bar još 24 sata pošto im više ne budu bili potrebni antipiretici.

Školama je preporučen detaljan niz higijenskih mjera.