Našli novog heroja: Usnuli princ - šansa za Češku - Vijesti.me
NAKON SMJENE VLADE

Našli novog heroja: Usnuli princ - šansa za Češku

Siti korumpiranih političara, Česi našli novog heroja u šefu diplomatije

To je bio dramatičan trenutak: češki premijer stajao je pred poslanicima pokušavajući da spase političku karijeru uništenu hapšenjem njegove bliske saradnice, a ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg, koji je sjedio kraj njega, je drijemao.

Švarcenbergova sklonost drijemanju učinila ga je popularnim među Česima, koji su siti političke klase i njihove endemske korupcije i koji su u očajničkoj potrazi za nekim ko će unijeti promjene.

Za posljednje parlamentarne izbore, ovaj 75-godišnji aristokrata je osmislio postere na kojima su spretno spojene njegova sklonost ka drijemanju, njegova reputacija autsajdera i razočaranost političarima koju dijele mnogi Česi.

Slogan na posteru je glasio: „Kada oni pričaju gluposti, ja spavam“.

Ova članica Evropske unije je prigrlila slobodu govora i tržišne reforme poslije pada komunizma1989, ali politikom i dalje dominiraju skandali. Posljednji skandal desio se prošle sedmice, kada je tužilaštvo optužilo osam osoba, uključujući saradnicu premijera Petra Nečasa, za mito i neautorizovano špijuniranje.

Nečas je u nedjelju podnio ostavku, ali njegova zamjena ne obećava veće promjene. Nečasova stranka, Građanske demokrate, juče je predložila Miroslavu Nemcovu za premijerku. Ova partije desnog centra trebaće podršku koalicionih partnera i šefa države Miloša Zemana kako bi bio formiran kabinet sa Nemcovom, šeficom donjeg doma parlamenta.

„Javnost je razbila iluzije vezane za političku klasu“, kazao je za Rojters Jiri Pehe, bivši savjetnik nekadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Havela. „Ljudi vjeruju da su svi političari korumpirani“.

Upravo zbog toga, navodi se u članku agencije Rojters, Švarcenberg djeluje poput daška svježeg vazduha.

On govori šta misli, ne poštuje slijepo pravila politike a zbog bogatstva njegove porodice, mnogi Česi vjeruju da je ovaj princ iznad korupcije.

On je političar kojem vjeruje najviše ljudi, čak 44 odsto, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je u aprilu uradio praški CVVM.

„On ima u potpunosti drugačiji pogled na stvari. Kad god čujem kako govori, uvijek se osjećam bolje i vidim da ova zemlja nije tako loše mjesto za život“, kazao je 30-godišnji Filip Hanak, vlasnik paba u Pragu.

Na pitanje novinara šta misli o padu vlade, čiji je dio i njegova partija TOP09, princ je kazao da ima pomiješana osjećanja: „To vam je kao da gledate vašu taštu kako leti preko litice u vašem novom 'mercedesu'“, kazao je.