Nova austrijska kancelarka položila zakletvu - Vijesti.me
DOSADAŠNJA PREDSJEDNICA USTAVNOG SUDA

Nova austrijska kancelarka položila zakletvu

Birlajn je imenovana za prelaznu kancelarku jer je dosadašnjem kancelaru Sebastijanu Kurcu prošle nedjelje izglasano nepovjerenje poslije propasti koalicije njegove Narodne partije i ekstremno desničarske Slobodarske partije

Brigite Birlajn
Brigite Birlajn (Foto: Reuters)

Dosadašnja predsjednica Ustavnog suda Austrije Brigite Birlajn položila je danas zakletvu kao nova kancelarka na čelu prelazne vlade koja će voditi zemlju do septembarskih izbora.

Birlajn (69) postala je prva žena na čelu austrijske vlade koju će činiti vanpartijski eksperti.

Ona je imenovana za prelaznu kancelarku jer je dosadašnjem kancelaru Sebastijanu Kurcu prošle nedjelje izglasano nepovjerenje poslije propasti koalicije njegove Narodne partije i ekstremno desničarske Slobodarske partije.

Do raskida koalicije je došlo zbog objavljivanja snimka na kojem se vidi kako vicekancelar i lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe nudi navodnom ruskom investitoru poslove s austrijskom državom.

Skandal je izazvao duboki potres koji je prevazišao domaću političku scenu, te je predsjednik Austrije Aleksander van der Belen je pozvao Austrijance da "ne okreću leđa" politici.