Objavljeni Asanžovi memoari - Vijesti.me
bez pristanka autora

Objavljeni Asanžovi memoari

Knjiga, za koju Asanž kaže da je pristao da primi predujam od više od 1.000.000 dolara, trebalo je da izbavi Vikiliks iz finansijskih teškoća u kojima se nalazi

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naveo je u objavljenim memoarima da nije napao dvije žene koje su ga optužile za silovanje i da je bio upozoren da vlada SAD pokušava da mu namjesti zamku.

"Džulijan Asanž: Neovlašćena autobiografija" našla se u prodaji u britanskim u knjižarama, bez pristanka autora.

U knjizi, koju je sastavio nepoznati autor na osnovu 50 sati razgovora sa Asanžom, osnivač Vikiliksa kaže da "možda jeste sovinistička svinja u izvesnoj mjeri, ali ne i silovatelj" i da su dvije Šveđanke koje su ga tužile dobrovoljno stupile u odnos sa njim.

Četrdesetogodišnji Asanž tvrdi u knjizi da ga je njegov kontakt iz jedne zapadne obavještajne službe upozorio da vlada SAD, ogorčena zbog objavljivanja diplomatskih depeša, razmišlja da se sa njim obračuna "ilegalno" , podmetanjem optužbi vezanih za droge i seks.

Vikiliks je postao svjetska senzacija kada je objavio ogroman broj američkih diplomatskih depeša iz čitavog svijeta.

Zbog tužbi koje ga terete sa silovanje, Asanž je bio uhapšen u Britaniji i kratko vrijeme ostao u pritvoru. Trenutno služi uslovnu kaznu u istočnoj Engleskoj gdje čeka da sud odluči da li će biti izručen Švedskoj. Odluka suda očekuje se u toku narednih nedjelja.

Knjiga, za koju Asanž kaže da je pristao da primi predujam od više od 1.000.000 dolara, trebalo je da izbavi Vikiliks iz finansijskih teškoća u kojima se nalazi.

Kada je kuća Kenongejt izdala nezavršene memoare bez njegovog pristanka, Asanž ih je nazvao "oportunistima" i "licemerima"

Međutim, Asanž se predomislio kad je vidio prvi nacrt memoara i više puta je pokušao da sa izdavačima sklopi drugaciji ugovor.

Kada je kuća Kenongejt izdala nezavršene memoare bez njegovog pristanka, Asanž je svoje izdavače nazvao "oportunistima" i "licemerima".

U izjavi koju je dao za Asošijeted pres, on je rekao da su izdavači prekršili ugovor, njegova autorska prava i iznevjerili njegovo povjerenje. Kenongejt je odgovorio je odlučio da objavi knjigu pošto Asanž nije vratio predujam, već je novac upotrebio za podmirivanje sudskih troškova.

Asanžov američki izdavač, Alfred A. Knopf, izjavio je da je poništio ugovor sa Asanžom i da neće objavljivati njegove memoare. 

Knjiga govori o Asanžovom životu, od djetinjstva u Australiji preko srednjoškoloskog doba kada je počeo da se bavi hakovanjem, do osnivanja Vikiliksa.