Orban: Mađarska ostaje unutar EU - Vijesti.me
PORUČIO NA KONGRESU PARTIJE

Orban: Mađarska ostaje unutar EU

Mađarski lider kazao da zapadna i istočna Evropa idu različitim putevima

Mađarska će odlučivati o svojoj budućnosti: Orban
Mađarska će odlučivati o svojoj budućnosti: Orban (Foto: Reuters)

Mađarska ne planira da napusti Evropsku uniju, kazao je juče premijer Viktor Orban, dodajući međutim da istočne i zapadne članice bloka moraju naći kompromis oko budućnosti bloka.

Orban, koji je na vlasti skoro deset godina, često je u sukobu sa Briselom zbog odbijanja da primi migrante i napora da pojača kontrolu nad medijima, pravosuđem i akademskim institucijama u Mađarskoj.

Njegov borbeni stav je podstakao spekulacije da bi Mađarska u određenom trenutku mogla slijediti primjer Britanije i napustiti EU, mada blok pruža milijarde eura sredstava siromašnijim bivšim komunističkim članicama.

EU sada želi da velikodušnu pomoć uslovi vladavinom prava, navodi Rojters.

„Mi smo članica Unije i ostaće tako“, kazao je Orban na kongresu vladajuće partije Fides.

Međutim u očiglednom odgovoru na kritike zbog vladavine prava, on je dodao: „Ovo je naša zemlja, naš dom i naš život. O tome ne može odlučivati niko osim Mađari“.

„Kompromis“ je potreban između dvije strane Evrope, kazao je Orban i dodao da „iako zapadna i istočna polovina Unije slijede različite puteve... i poštuju različite vrijednosti, moguće je pronaći načine za zajednički život u takvim okolnostima“, kazao je Orban.

Takođe je pozvao „drugu stranu“ da prekine sa otvorenim napadima na vlade u bivšoj komunističkoj centralnoj i istočnoj Evropi. 

„Mi njima ne šaljemo plaćene političke aktiviste, tako da oni svoje treba da odvedu iz centralne Evrope“, kazao je. 

„Treba da odustanu od tajnih akcija protiv vlada centralne Evrope. Budžet EU ne treba koristiti za finansiranje timova i medija koji favorizuju migrante i liberale i služe njihovim ciljevima. Ako zaista želimo da sačuvamo Evropu treba da prekinemo sa tim praksama“.


Vidi sve komentare