Papa Franjo: Ne smijemo dozvoliti da nas tama i strah ometu i kontrolišu naša srca - Vijesti.me
"VJERNICI KOJI VRŠE AKTE TERORIZMA UNIŽAVAJU BOŽIJE IME"

Papa Franjo: Ne smijemo dozvoliti da nas tama i strah ometu i kontrolišu naša srca

Tokom Uskršnje mise papa je krstio 12 osoba iz svih krajeva svijeta koje su se preobratile u katoličanstvo, uključujući šestoro Albanaca i jednog Kineza, navodi Rojters

Papa Franjo
Papa Franjo (Foto: Reuters)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poručio je okupljenim vjernicima da strah i tama ne smiju prevladati i da je nada koju Uskrs donosi lekcija hrišćanima da ostave po strani beznađe koje ljude čini da budu "zarobljeni" unutar sebe.

"Mi vidimo i videćemo i dalje probleme kakvi su i spolja i iznutra, oni će uvijek biti tu. Ali ne smijemo dozvoliti da nas tama i strah ometu i kontrolišu naša srca", poručio je papa u uskršnjoj poslanici, prenio je AP.

Tokom Uskršnje mise papa je krstio 12  osoba iz svih krajeva svijeta koje su se preobratile u katoličanstvo, uključujući šestoro Albanaca i jednog Kineza, navodi Rojters.

Papa je na Veliki Petak, osudio "nasilje bez presedana" koje čine islamisti, dodajući da vjernici koji vrše akte terorizma unižavaju božije ime.

Papa je takođe osudio "izraze fundamentalizma i terorističke akte koje čine sljedbenici nekih religija koje unižavaju božije ime i koriste ga da bi opravdali svoje nasilje bez presedana".

Papa se osvrnuo i na spaljivanje i odsijecanje glava hrišćana na Bliskom istoku, kao i na one koji su prisiljeni da napuštaju svoje domove, prenio je Rojters.

On je, takođe, osudio političare koji podstiču konflikte i trgovce oružjem koji raspiruju rat. 

Dodao je da reakcija Evrope na migrantsku krizu otupljena "našom ravnodušnošću", navodi Rojters.

Italija je pojačala mjere bezbjednosti tokom ovogodišnje proslave Uskrsa nakon uznemirenosti zbog briselskih napada koje su izveli islamisti.