Parlamentarni izbori u Bjelorusiji, dok Lukašenko čvrsto drži vlast - Vijesti.me
IZBORI KOJE ĆE ZAPAD POMNO PRATITI

Parlamentarni izbori u Bjelorusiji, dok Lukašenko čvrsto drži vlast

Lukašenko je Bjelorusijom četvrt vijeka vladao gvozdenom rukom, ali je počeo dopuštati dijelu opozicije da pokuša ojačati veze sa Zapadom, dok su odnosi s Moskvom i dalje narušeni

Lukašenko na jednom od birališta
Lukašenko na jednom od birališta (Foto: Reuters)

Bjelorusi danas glasaju na parlamentarnim izborima koje će pomno pratiti Zapad, kako bi vidio koliko će slobodnog prostora dopustiti opozicionim kandidatima predsjednik Aleksandar Lukašenko dok čvrsto drži vlast.

Lukašenko (65) tom istočnoevropskom zemljom vladao je gvozdenom rukom četvrt vijeka, ali je počeo dopuštati dijelu opozicije da pokuša ojačati veze sa Zapadom, dok su odnosi s Moskvom i dalje narušeni.

U septembru, SAD i Bjelorusija objavile su da će obnoviti odnose na ambasadorskom nivou prvi put od 2008.

Vašington je takođee signalizovao da bi mogao nadalje smanjiti sankcije Minsku, zavisno od toga kako će se ovog mjeseca sprovesti parlamentarni izbori i predsjednički izbori 2020.

Narušeni odnosi s Rusijom

Sankcije SAD i EU nametnute Bjelorusiji zbog njenog tretmana  političkih suparnika uglavnom su ukinute 2016. nakon puštanja na slobodu političkih zatvorenika i drugih reformi, podsjeća Hina.

Odnosi s Rusijom, tradicionalnim saveznikom, narušeni su nakon što je Minsk odbio da prizna rusku aneksiju Krima 2014.

Moskva je takođe ukinula subvencije Bjelorusiji koje su dugo držale zemlju od 9,5 miliona u ruskoj orbiti.

Lukašenko je smatrao da Rusija pokušava nametnuti gvozdenu ruku njegovoj zemlji radi spajanja s mnogo većim susjedom, pa je optužio Moskvu da pada u "histerije" zbog njegovih nastojanja da balansira odnose između Istoka i Zapada.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2016. Lukašenko je dopustio da dvoje opozicionih kandidata osvoji mjesta u 110-članom parlamentu prvi put u dvije decenije, iako je obojici bilo zabranjeno takmičiti se sada.

Oko 300 opozicionih kandidata takmiči se na izborima, iako nekim drugim nije bilo dopušteno da se registruju. 

"Vlasti su napravile neke ustupke, ali istovremeno signalizuju da neće dopustiti da se demokratija otme kontroli", rekao je Jauheni Preiherman, koji je na čelu Savjeta za dijalog o međunarodnim odnosima u Minsku.

Bjelorusija je pala u recesiju 2015. i 2016. a ove godine vlada procjenjuje da će rusko rezanje subvencija bjeloruski budžet koštati 600 miliona dolara. Očekuje se da će ovogodišnji privredni rast biti oko jedan posto.

Odanost Lukašenku

S privredom podržavanom ruskim subvencijama, Lukašenko je izbjegao sprovesti liberalizaciju tržišta poput drugih bivših sovjetskih republika.

Zbog slabe privrede, neki su izborni kandidati odani Lukašenku govorili o tome da je potrebnije sprovesti reforme nego održavati stabilnost.

"Smatram da Bjelorusija mora mnogo aktivnije sprovoditi reforme", za Rojters je rekao Andrej Savinjik, bivši bjeloruski ambasador za Tursku i Irak koji je u trci za mjesto u parlamentu.