Poruka EU Londonu: Realističan plan za Bregzit ili odlazite bez ičega - Vijesti.me

Poruka EU Londonu: Realističan plan za Bregzit ili odlazite bez ičega

Devet mjeseci do zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU, frustrirani zvaničnici Unije kažu da podjele u britanskoj vladi oko Bregzita sprečavaju napredovanje dogovora o razdruženju

Samit EU
Samit EU (Foto: Reuters)

Evropska unija je danas saopštila da "nema značajnog neretka" o Bregzitu po ključnom pitanju irske granice i posavjetovala članice Unije da se pripreme za mogućnost da Velika Britanija može izaći iz EU i bez dogovora.

Na kraju samita u Briselu, ostalih 27 članica je preporučilo Velikoj Britaniji da mora sastaviti "realistične i izvodive predloge" o tome kakve odnose želi s EU.

"Predstoji mnogo posla, najteži zadaci nisu riješeni", rekao je novinarima predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Bregzitu je na ovom samitu posvećeno manje vremena pošto je u fokusu sastanka bilo kako ublažiti političku krizu oko migracija.

Devet mjeseci do zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU, frustrirani zvaničnici Unije kažu da podjele u britanskoj vladi oko Bregzita sprečavaju napredovanje dogovora o razdruženju.

Dok je glavni pregovarača EU za Bregzit pozvao britanske zvaničnike da dođu u ponedeljak na nove pregovore, britanska premijerka je rekla da je London spreman da h "intenzivira i ubrza".

EU je u saopštenju pozvala na "povećanje napora" da se postigne dogovor i dodala da članice, institucije i kompanije treba da "ubrzaju rad na pripremi za sve nivoe i za sve ishode".

Unija je zabrinuta što suštinski napredak još nije postignut o granici Irske i Sjeverne Irske, što je jedna od najsporniji tačaka razdruživanja.

Velika Britanija je obećala da će održati "nevidljivu granicu" - bez carinskih prelaza i druge administrativne infrastrukture na svojoj jedinoj kopnenoj granici s nekom članicom EU.

EU međutim želi da čuje detalje kako će se to postići s obzirom na insistiranje premijerke Mej da će Velika Britanija izaći iz carinske unije.

EU je navela da još nema dogovora ni o Gibraltaru. Španija vjekovima traži da se pod njen suverenitet vrati ta vojno važna enklava koja je pod britanskom kolonijalnom upravom.

U srcu problema je podjela u britanskoj konzervativnoj vladi oko toga koliko bliske veze London želi s EU poslije Bregzita. S jedne stane su proevropski poslanici koji žele zadržavanje bliskih ekonomskih veza s EU kao najvećim britanskim trgovinskim partnerom, dok su s druge strane poslanici koji žele čist razlaz, tako da Velika Britanija može slobodno sklapati trgovinske sporazume širom svijeta.