Posmrtni ostaci Stivena Hokinga biće položeni u Vestminsterskoj opatiji - Vijesti.me
POČAST KOJA SE ODAJE SAMO NAJVEĆIMA

Posmrtni ostaci Stivena Hokinga biće položeni u Vestminsterskoj opatiji

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta u 77. godini

Stiven Hoking
Stiven Hoking (Foto: Reuters)

Posmrtni ostaci slavnog britanskog astrofizičara Stiven Hokinga biće sahranjeni u Vestmisterskoj opatiji u Londonu, što je počast koja se odaje samo najvećima.

On će biti sahranjen pored još jednog velikana iz svijeta nauke Isaka Njutna, rekao je danas portparol opatije ali nije rekao tačno kada.

Hokingova djeca objavila su da će sahrana slavnog naučnika biti organizovana 31. marta u Kembridžu, gdje je živio i predavao više od 50 godina.

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta u 77. godini.

U Vestminsterskoj opatiji sahranjeni su posmrtni ostaci kraljeva i kraljica kao i čuvenih muškaraca i žena. 

"Potpuno je odgovarajuće da se pepeo profesora Hokinga sahrani u opatiji, pored njegovih istaknutih kolega naučnika", rekao je dekan opatije Džon Hol u saopštenju navodeći kao primer Njutna i Čarlsa Darvina, autora teorije evolucije. 

Sahrana u Kembridžu biće održana u univerzitetskoj crkvi Velike Svete Meri. Poslije službe u crkvi biće organizovan privatan prijem na koledžu Triniti. 

Hiljade ljudi napisalo je izraze saučešća u knjizi  otvorenoj povodom Hokingove smrti.

Hoking, koji je u mladosti obolio od teške motoričke bolesti, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primjeraka.

Rođen je 8. januara 1942. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva, najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Hoking je 1979. imenovan za profesora matematike na Univerzitetu Kembridž, zbog koga je napustio Oksford da bi studirao teorijsku astronomiju i kosmologiju.