Pred samit NATO: U Briselu protesti protiv Trampove politike - Vijesti.me
"TRAMP NIJE DOBRODOŠAO"

Pred samit NATO: U Briselu protesti protiv Trampove politike

Incijator skupa je grupa "Tramp nije dobrodošao" (Tramp not Welcome) koja se protivi mogućnosti povećanja evropskih troškova u oblasti odbrane, kao što je Tramp predložio

Protest Tramp, Brisel
Protest Tramp, Brisel (Foto: Beta/AP)

Oko 1.400 ljudi okupilo se danas u Briselu na skupu mira i protiv politike američkog predsjednika Donalda Trampa, nekoliko dana pred njegov dolazak u glavni grad Belgije na samit NATO.

"Želimo mir, a ne rat. Ne želimo rat s Iranom", pisalo je na transparentima koji su nosili demonstranti tokom šetnje kroz grad a neki od njih su poveli i svoju djecu.

protest Tramp, Brisel
protest Tramp, Brisel

Incijator skupa je grupa "Tramp nije dobrodošao" (Tramp not Welcome) koja se protivi mogućnosti povećanja evropskih troškova u oblasti odbrane, kao što je Tramp predložio.

"Osuđujemo njegov (Trampov) apel evropskim saveznicima u NATO-u da više novaca ulažu u odbranu. Ogorčeni smo i njegovom nehumanom politikom imigracije sa  razdvanjem djece", rekli su organiztori skupa.

protest Tramp, Brisel
protest Tramp, Brisel

Tramp bi trebalo da prisustvuje na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu. Očekuje se da će ponoviti stav da evropski saveznici treba do 2024. da izdvoje najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za vojne troškove.

Samo osam od 29 članica NATO-a poštuje tu obavezu, među kojima SAD, Velika Britanija, Grčka i nekoliko zemalja istočne Evrope.