Prijeti li Ciprasu nova pobuna u stranci: Radikali zovu na borbu protiv štednje - Vijesti.me
ZBOG DOGOVORA SA KREDITORMA

Prijeti li Ciprasu nova pobuna u stranci: Radikali zovu na borbu protiv štednje

Sporazum je u osnovi postignut, radi se samo još na nekoliko detalja. Prema izvještajima, sporazum se sastoji iz dva dijela: u prvom dijelu grčka vlada se obavezuje na novi Memorandumom o štednji za naredne tri godine, a zauzvrat dobija finansijsku pomoć u iznosu od preko 60 milijardi eura

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras (Foto: Reuters)

Zbog dogovora grčke vlade sa međunarodnim kreditorima oko novih kredita, u vladajućoj Sirizi premijera Aleksisa Ciprasa je vanredno stanje, prenose mediji.

Još jednom ružna riječ - "mnemonio", odnosno memorandum o štednji, piše grčka štampa. Samo omraženi izraz "Trojka" pripada prošlosti i to zato što grčki ministar finansija Euklid Cakalotos u posljednje vrijeme ne pregovara sa tri, već sa četiri institucije: pored Evropske unije, MMF i Evropske centralne banke, tu su i predstavnici Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) osnovanog 2012, prenosi Dojče vele.

Posljednja runda pregovora u elitnom hotelu u Atini trajala je 22 sata. Sporazum je u osnovi postignut, radi se samo još na nekoliko detalja. Prema izvještajima, sporazum se sastoji iz dva dijela: u prvom dijelu grčka vlada se obavezuje na novi Memorandumom o štednji za naredne tri godine, a zauzvrat dobija finansijsku pomoć u iznosu od preko 60 milijardi eura. 

Pomenuti iznos teško da će biti dovoljan da pokrije finansijske potrebe zemlje do kraja 2018. godine: prema sadašnjim procjenama one dostižu gotovo 85 milijardi eura. Zbog toga Grčka mora da doda 25 milijardi iz sopstvenih prihoda, na primjer od privatizacije. 

U drugom dijelu sporazuma, na 60 stranica, navedene su "prior actions" - to su hitne reforme koje Atina mora da započne prije nego što kreditori prebace prvi euro u Grčku. U te hitne mjere spada ukidanje poreskih privilegija, povećanje poreza za poljoprivrednike, otežavanje odlaska u prevremenu penziju, kao i uvođenje tačnih kriterijuma za zapošljavanje u određenim zanimanjima.

Cipras ima konkretan raspored: u srijedu (12. avgusta) je savjetovanje u specijalizovanim odborima u parlamentu, u četvrtak se glasa u plenumu, a u petak ministri finansija eurozone daju zeleno svijetlo za sporazum. Pitanje je da li će Cipras uspjeti da ispuni taj plan, naročito zato što se u njegovoj stranci "uvježbava" pobuna.

Na svojoj internet-stranici "Iskra", radikalno krilo Sirize poziva narod da se "bori do kraja protiv mjera štednje".

Potpredsjednik parlamenta Aleksis Mitropulos u jednom TV-intervjuu je rekao da je memorandum "manifest tačerizma" koji ne može da sprovede ni jedna vladu u ovoj zemlji, a pogotovu ne ljevičarska vlada.

"Predstavnici naroda i političke stranke nisu ni shvatili koliko su strašne mjere štednje", rekao je Mitropulos koji je, inače, doktorirao ekonomiju u bivšoj Jugoslaviji. 

Mitropulos ipak nije htio da da jasan odgovor na pitanje da li će u parlamentu glasati protiv sporazuma. Rekao je samo da je siguran da se sve više poslanika Sirize suočava sa velikom dilemom u vezi sa predlogom premijera.

Predsjednica parlamenta Zoi Konstantopolu, koja je posebno popularna u lijevom krilu Sirize, naročito među mladima, otpor pruža veoma suptilno: u utorak je ta ratoborna pravnica na opšte iznenađenje saopštila da prezidijum parlamenta može da se okupi tek u srijedu kasno uveče. Time se čitava procedura produžava i glasanje na plenumu će biti moguće tek u petak. 

Ako to tako i ostane, novi Memorandum neće moći da bude odobren prije važnog sastanka ministara finansija eurozone u petak (14. avgusta).

"Sve ukazuje na to da se Siriza suočava sa raskolom", ocjenjuje za Dojče vele politikolog Jorgos Cogopulos. Nakon glasanja u parlamentu, Cipras možda neće imati izbora. 

Ali, podjela je vjerovatno i prilika za premijera, smatra Cogopulos: "Ako se Cipras ratosilja radikalne levice, onda bi, slijedeći primjer italijanskog premijera Rencija, mogao da stvori većinu u parlamentu koja je za reforme - i to bolje formiranjem nove koalicione vlade, nego na novim izborima".


Najčitanije iz sekcije Evropa