Pucnjava i eksplozije na Krimu: Ruske trupe ušle u ukrajinsku bazu - Vijesti.me
dramatične akcije

Pucnjava i eksplozije na Krimu: Ruske trupe ušle u ukrajinsku bazu

Reporter Rojtersa je prenio da su oklopna vozila probila zidove kompleksa u vazduhoplovnoj bazi u Belbeku

Ruske trupe upalesu  u ukrajinsku vazduhoplovnu bazu na Krimu oklopnim vozilima, uz paljbu iz automatskog oružja i šok bombe, dok su ukrajnske snage napustile jednu mornaričku bazu nakon napada od strane proruskih demonstranata.

Objekti u Belbeku i Novofedorovki su među posljednjima pod kontrolom Ukrajine nakon što je Rusija preuzela Krim.

Reporter Rojtersa je prenio da su oklopna vozila probila zidove kompleksa u vazduhoplovnoj bazi u Belbeku blizu Sevastopolja i da je čuo pucnjavu i eksplozije u jednoj od dramatičnijih akcija tokom okupacije Krima, koja je prošla uglavnom bez krvi.

Pukovnik Julij Mamčur, komandant baze, rekao je da je jedan ukrajinski vojnik povrijeđen a da njega odvode Rusi na razgovore na nepoznatoj lokaciji.

Pošto su Rusi ušli na silu, Mamčur je rekao svojim trupama da će obavijestiti višu komandu da su ostali na svojim pozicijama. Vojnici su aplaudirali, uzvikujući „Živjela Ukrajina!“ 

Mnogi su se fotografisali isped plavožute ukrajinske zastave, koja se i dalje vijorila iznad baze.

Na pitanje da li smatra da će se bezbjedno vratiti, Mamčur je odgovorio: „Vidjećemo. Za sada smještamo sve naše oružje u skladište baze.“

Dopisnik BBC-ja kaže da ukrajinske trupe na poluostrvu osjećaju da su ih napustili komandanti u Ukrajini.

Ranije je jedan neidentifikovani ruski oficir pošao do ograde da pokuša da pregovara o predaji, ali ga je odbio ukrajinski oficir riječima: „Nemamo nikakva dokumenta od ukrajinskog predsjednika u kojima se kaže da je ovo ruska teritorija. Dajte mi takav dokument i otići ćemo.“

Baza ukrajinske mornarice u Novofedorovki, blizu Sevastopolja, evakuisana je pošto su proruski demonstranti pokušali da uđu na silu, napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov. 

Dopisnik BBC-ja kaže da ukrajinske trupe na poluostrvu osjećaju da su ih napustili komandanti u Ukrajini

Prenio je riječi jednog mornara da su Ukrajinci izašli iz baze pjevajući himnu i mašući ukrajinskim zastavama.

Seleznjov je takođe rekao da su ruske snage u petak preuzele jedinu ukrajinsku podmornicu Zaporožje.

„Ukrajinski komandat je napustio podmornicu, odbijajući da istakne rusku zastavu,“ rekao je portparol.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da su krimske baze i dalje formalno pod kontrolom Ukrajine ali da su većinu zauzele ruske snage.