Rumun osumnjičen za ubistvo bugarske novinarke - Vijesti.me
ZADRŽAN U PRITVORU

Rumun osumnjičen za ubistvo bugarske novinarke

"Osumnjičen za ubistvo novinarke je zadržan u pritvoru"

Viktorija Marinova
Viktorija Marinova (Foto: Twitter)

Bugarska policija uhapsila je osumnjičenog za ubistvo novinarke Viktorije Marinove, rekao je za Rojters izvor blizak bugarskoj Vladi.

"Osumnjičeni za ubistvo novinarke je zadržan u pritvoru", rekao je taj izvor za Rojters.

Prema izvorima bliskim bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, osumnjičena osoba je državljanin Rumunije s pasošem uz Moldavije.

Marinova je ubijena u subotu.

Ona je bila novinarka i urednica na bugarskoj televiziji TVN i izvještavala o istrazi o navodnoj korupciji povezanoj sa fondovima Evropske unije.

Policija je saopštila da nema dokaza koji sugerišu da je ubistvo povezano sa njenim radom.

Poslednja emitovana priča na kojoj je Marinova radila u grupi bugarskih novinara, govorila je o kompanijama koje su umiješane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prema toj priči, između 30 i 40 odsto od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja.

Sajt navodi da je krajem septembra Marinova intervjuisala dvoje novinara koji su radili na toj priči, a koje je bugarska policija privela.

Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala Bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, rekao je za Politiko da je sljedeći zadatak Marinove bio da posjeti mjesto u selu Hitrino na sjeveroistoku Bugarske, gdje se pojavilo više pitanja u vezi sa ugovorom o javnim nabavkama.

"TVN je jedan od nekoliko bugarskih medija koji izveštavaju o našim istragama. U ovoj fazi je nejasno da li je ubistvo bilo povezano sa njenim radom", rekao je Čobanov.