Rusi priznali: Gore od ovog ne možemo - Vijesti.me
PRIVREDA DOTAKLA DNO

Rusi priznali: Gore od ovog ne možemo

Prema prognozi ministarstva, rast potrošačkih cijena će ove godine biti oko 11 odsto. To je nešto više od ranije prognozirane inflacije od 10,5 odsto, na šta je, kako je istakao ministar, uticalo slabljenje rublje

Kremlj, Moskva
Kremlj, Moskva (Foto: Shutterstock)

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Uljukajev smatra da je privreda Rusije dotakla dno i da se ne očekuje njen dalji pad.

Ministarstvo je pogoršalo prognozu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2015. godine koji bi sa minus 2,8 odsto trebalo da padne na minus 3,3 odsto, rekao je on u razgovoru s novinarima na marginama samita ASEAN u prijestonici Malezije.

U 2016. godini, prema njemu, očekuje se rast BDP u rasponu od jedan do dva odsto, u odnosu na raniju prognozu od 2,3 odsto, prenio je Tas. Uljukajev je ukazao da će odliv kapitala iz Rusije ove godine biti 93 milijarde dolara, a naredne 70 milijardi dolara. 

Prema prognozi ministarstva, rast potrošačkih cijena će ove godine biti oko 11 odsto. To je nešto više od ranije prognozirane inflacije od 10,5 odsto, na šta je, kako je istakao ministar, uticalo slabljenje rublje. 

Kao faktore rasta ruske privrede u 2017. godini, Uljukajev je naveo oporavak potrošačke tražnje i početak investicionog rasta, dok se u 2016. godini investicioni rast još ne očekuje. 

"U cjelini prognoza Ministarstva za ekonomski razvoj se zasniva na produžetku sankcija protiv Rusije najmanje do 2018. godine", naveo je resorni ministar. 

"Ministarstvo prognozira da će prosječni godišnji kurs rublje ove godine biti 61 rublja za dolar, pri cijeni nafte od 52 dolara za barel. Uz pretpostavku da će barel nafte 2016. godine biti 55 dolara, kurs će biti jači nego ove", 56,8 rubalja za dolar, kazao je Uljukajev. U 2017. se predviđa prosječan kurs od 54,6 rubalja za dolar, a u 2018. - 53,2 rublje.