Rusija nastavlja "rat" protiv McDonald's-a - Vijesti.me
UPADI NSPEKTORA

Rusija nastavlja "rat" protiv McDonald's-a

Kako piše portal "City AM", u pitanju je nastavak odmazde zbog sankcija uvedenih Rusiji u jeku ukrajinske krize, a inspekcije su izvršene po različitim osnovama

Mekdonalds, McDonald's
Mekdonalds, McDonald's (Foto: Shutterstock)

Kremlj je nastavio svoj obračun sa Mekdonaldsom "mobilizacijom" više stotina inspektora i njihovim upadom u 200 restorana američkog lanca širom Rusije.

Kako piše portal "City AM", u pitanju je nastavak odmazde zbog sankcija uvedenih Rusiji u jeku ukrajinske krize, a inspekcije su izvršene po različitim osnovama.

Najviše ih je izvršeno zbog navodnih prijava o lošoj higijeni i kršenjem fito-sanitarnih propisa, ali je u neke restorane po prvi put stigla i finansijska inspekcija koja češlja knjige.

Mekdonalds, kao simbol američkog kapitalizma, ima 440 restorana u Rusiji, koja je prema godišnjem izvještaju kompanije iz 2013. među sedam najvećih tržišta izvan SAD-a i Kanade.

Nekoliko restorana je već zatvarano prethodnih mjeseci, a reagovali su i visoki zvaničnici koji su poručili da "nije u pitanju zabrana rada, već rezultat redovne kontrole".

"Ne, uopšte nema govora o zabrani rada za MekDonalds u Rusiji", rekao je tada potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Ipak, nove inspekcije i činjenica da su ovog puta na terenu i finansijski inspektori ponovo postavljaju pitanje da li je u pitanju politički čin.