Ruskom ultranacionalisti doživotna zbog ubistva novinarke - Vijesti.me
izrečena presuda

Ruskom ultranacionalisti doživotna zbog ubistva novinarke

Porota je proglasila Nikitu Tihonova (30) krivim zbog ubistva Stanislava Markelova, advokata koji je zastupao vodeće antifašističke organizacije, i novinarke Anastazije Baburove (25).

Ruski ultranacionalista
Ruski ultranacionalista (Foto: Beta/AP)

Moskovski sud osudio je na doživotnu robiju jednog ultranacionalistu zbog ubistva borca za ljudska prava i novinarke, koji su 2009. godine usred dana ubijeni na jednoj moskovskoj ulici.

Porota je prošle nedjelje proglasila Nikitu Tihonova (30) krivim zbog ubistva Stanislava Markelova, advokata koji je zastupao vodeće antifašističke organizacije, i Anastazije Baburove (25), novinarke opozicionog lista “Novaja gazeta”.

Ubistva koja su se u januaru 2009. godine dogodila u lukuznom kraju u blizini Kremlja izazvala su kritike cijelog svijeta, produbljujući zabrinutost da bi takvi napadi mogli proći nekažnjeno.

Sud je, takođe, osudio Jevgeniju Hasis (26) na 18 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvima.

Tužilaštvo je tražilo doživotnu robiju za Tihonova i 20 godina za Hasisovu.

Markelov brat Mihail izrazio je zadovoljstvo presudom. „Kazna odgovara zločinu koji su počinili“, rekao je Mihail.

Markelov je zastupao majku antifašističkog aktiviste kojeg su, prema njegovim riječima, ubili neonacisti.

Tužilaštvo je saopštilo da su Tihonov i Hasisova bili članovi jedne ultranacionalističke grupe, i da su ubili Markelova podstaknuti „netolerancijom i ideološkom mržnjom“, zato što je branio one „koji se drže antifašističkih ideologija“.

Markelov je stekao ugled nakon što se protivio privremenom oslobađanju bivšeg ruskog pukovnika, koji je proglašen krivim za ubistva jedne 18-ogodišnjakinje iz Čečenije. Organizacije za ljudska prava su optužile ruske snage da su tokom '90-ih, za vrijeme dva rata protiv separatističkih pobunjenika u tom južnom regionu, zlostavljali civile.

Baburova je jedna od preko 50 novinara koji su od 1992. ubijeni u Rusiji, saopšteno je iz Odbora za zaštitu novinara čije je sjedište u Njujorku, po kome se Rusija nalazi na osmom mjestu najopasnijih zemalja za novinare.

Veliki broj tih ubistava ostao je neriješen. Optuženi za ubistva američkog novinara Pola Klebnikova 2004. i Ane Politkovskaje 2006. oslobođeni su u sudskom postupku koji je posramio tužilaštvo.

Markelov i Baburova su šetali skupa nakon jedne konferencije za novinare kada su ubijeni iz neposredne blizine.

Ubistva su ukazala na prijetnju od ultranacionalističkih pokreta, koji posljednjih godina dobijaju na važnosti i sve su brojniji.

Nasilje na rasnoj osnovi buknulo je u decembru prošle godine u Moskvi, kada je oko 7.000 ljubitelja fudbala i nacionalista uzvikivalo rasne slogane u blizini Crvenog trga i napalo prolaznika koji nije bio slovenskog porijekla.