Sarkozi: Vraćam se da zaustavim Nacionalni front - Vijesti.me
"SPREČAVA IZOLACIJU FRANCUSKE"

Sarkozi: Vraćam se da zaustavim Nacionalni front

"Ne želim da moja zemlja bude osuđena na mogućnost potpune izolacije", rekao je Sarkozi, dodajući da bi se to dogodilo kad bi Nacionalni front nastavio da jača

Nikola Sarkozi
Nikola Sarkozi (Foto: Reuters)

Bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, rekao je danas da je ponešto naučio o sebi, za dvije i po godine od teškog poraza na predsjedničkim izborima 2012. zbog čega je odlučio da pokuša da dođe na čelo opozicione stranke Unija za narodni pokret (UMP) i zaustavi krajnje desničarsku stranku Nacionalni front, kako Francuska ne bi bila "suočena s mogućnošću potpune izolacije". 

U intervjuu za kanal "Frans 2", prvom od kada je objavio da se vraća u politiku, Sarkozi je rekao da je, kao predsjednik između 2007. i 2012. "ponekad mislio da može da uspije sam" i da je često namjerno okretao ljude protiv sebe polarizovanim govorom. 

"Ne želim da moja zemlja bude osuđena na mogućnost potpune izolacije", rekao je Sarkozi, dodajući da bi se to dogodilo kad bi Nacionalni front nastavio da jača. 

Sarkozi, koji je nekad tvrdio da se zauvijek povlači iz politike, objavio je povratak na svojoj stranici na Fejsbuku čime je okončao višemjesečne medijske spekulacije da će se 59-godišnji konzervativac vratiti u političku arenu nakon što ga je sadašnji šef države, socijalista Fransoa Oland potukao u predsjedničkoj trci 2012. godine. 

Sarkozi se ponovo aktivira u trenutku kada se sadašnji predsjednik Oland suočava sa problemima na svim poljima: ekonomski pokazatelji su "na pola koplja", njegova nova vlada već je na udaru kritika, a privatni život mu je objelodanjen u osvetničkoj knjizi koju je u tajnosti napisala njegova bivša partnerka, navode mediji.