Sjutra je dan Republike Italije, pojačane mjere bezbjednosti - Vijesti.me
dan republike

Sjutra je dan Republike Italije, pojačane mjere bezbjednosti

U Italiji se 2. jun slavi kao Dan republike pošto su građani tog dana 1946. godine na referendumu izglasali republiku. Ove godine se obilježava i 150 godina od ujedinjenja Italije.

Zvaničnici oko 40 zemalja svijeta prisustvovaće sjutra u Rimu vojnoj paradi povodom Dana Republike, kojom se obilježava 150 godina ujedinjenja Italije.

Među najavljenim zvaničnicima svečanostima u Rimu prisustvovaće između ostalih generalni sekretar UN Ban Ki Mun, potpredsjednik SAD Džozef Bajden, predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, kineski potpredsjednik Sji Đinping, lideri evropskih zemalja, bliskoistočni lideri kao i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Povodom Dana Republike i godišnjice ujedinjenja Italije, u Rimu se organizuje vojna parada, a u toj proslavi učestvovaće i fabrika automobila Fijat koja će obezbijediti 70 vozila za prevoz stranih zvaničnika.

Italijanske vlasti su zbog ovog događaja na kojem se očekuje prisustvo 20.000 ljudi povećale mjere bezbjednosti, pooštrene su kontrole na aerodromima, vazdušni saobraćaj iznad Rima biće zatvoren, a po gradu će biti raspoređeni snajperisti.

U Italiji se 2. jun slavi kao Dan republike pošto su građani tog dana 1946. godine na referendumu izglasali republiku. Ove godine se obilježava i 150 godina od ujedinjenja Italije kada je kralj Viktor-Emanuel Drugi 1861. ujedinio sedam država u jednu.