Snijeg u centralnoj Evropi, u Varšavi 80.000 domaćinstava bez struje - Vijesti.me
"zubato" proljeće

Snijeg u centralnoj Evropi, u Varšavi 80.000 domaćinstava bez struje

Prema prognozama meteorologa, situacija se u sljedećih nekoliko dana neće drastično poboljšati

Poljska, snijeg
Poljska, snijeg (Foto: Reuters)

Proljeće ove godine zaobilazi veći dio Evrope. Tokom uskršnjeg vikenda, centralnu Evropu je zahvatilo snažno snježno nevrijeme, koje je prouzrokovalo brojne probleme - od saobraćajnog haosa, do prekida isporuke električne energije hiljadama domaćinstava.

U protekla je 24 sata na području Češke i Slovačke palo je skoro pola metra snijega, piše BBC.

Slično je i na sjeveroistoku Poljske, gdje je palo nešto više od 30 centimetara snijega. Saobraćaj je na tim područjima skoro u potpunosti blokiran.

U Varšavi je bez struje ostalo više od 80.000 domaćinstava. Prema prognozama meteorologa, situacija se u sljedećih nekoliko dana neće drastično poboljšati, pa se očekuje da će haos potrajati još neko vrijeme.

Visina snijega u Moskvi dostigla je danas 65 cm, što je apsolutni rekord za april, saopštila je ruska meteorološka služba, a prenijela agencija Interfax.

"Visina snijega na meteorološkoj stanici u Moskvi iznosila je u ponedjeljak 65 cm, ili 9 cm više od najvećih vrijednosti zabilježenih 1895. i 1942.", rekao je predstavnik meteorološkog zavoda.

Danas je u Moskvi još padao snijeg, ali meteorolozi predviđaju nagli porast temperature krajem sedmice, do 8 stepeni Celzijusa, nakon hladne zime bogate padavinama.