Sokolov priznao ubistvo, ali odbio da svjedoči - Vijesti.me
UBIO STUDENTKINJU PUŠKOM

Sokolov priznao ubistvo, ali odbio da svjedoči

Sokolov je odluku suda o pritvoru ocjenio kao pravednu, ali su njegovi advokati tražili da mu se odredi kućni pritvor, navodeći da on ne predstavlja prijetnju društvu

Sokolov
Sokolov (Foto: Reuters)

Profesor Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu Oleg Sokolov odbio je danas da svjedoči i da pred istražiteljima iznese detalje zločina, prenosi Tanjug.

Profesor je praktično priznao ubistvo jedne studentkinje potpisavši sporazum o nagodibi. 

"Sokolov je odbio da svedoči na osnovu člana 51 ruskog Ustava, prema kojem niko nije obavezan da iznese inkriminišuće dokaze protiv sebe ili svojih supružnika i članova porordice", izjavila je sudija Julija Maksimenko na sjednici Suda Oktobarskog distrikta u Sankt Peterburgu.

Sudija je Sokolovu odredila dvomjesečni pritvor.

Sokolov je priznao ubistvo zbog ličnog konflikta.

On je rekao da je njegova navodna partnerka Anastasija Ješčenko bila neprijateljski nastrojena prema njegove dvoje maloljetne djece iz prvog braka, ali nije iznio više detalja.

Sokolov je odluku suda o pritvoru ocjenio kao pravednu, ali su njegovi advokati tražili da mu se odredi kućni pritvor, navodeći da on ne predstavlja prijetnju društvu.

Protiv Sokolova još nije podignuta optužnica za ubistvo.

Sokolov (63) spasen je rano 9. novembra iz smrznute reke dok je na leđima nosio ranac s ljudskim ostacima.

Protiv njega je pokrenuta istraga za ubistvo, a žrtva je identifikovana kao Anastasija Ješčenko, studentkinja na postdiplomskim studijama, koja je sa Sokolovom bila koautor zajedničkih naučnih članaka i moguće je da je imala seksualnu vezu s njim.

Prema izvorima iz istražnih organa, Sokolov je ubio ženu iz puške skraćene cijevi, 7. novembra, kako se pretpostavlja, tokom svađe.