Španija: Šef katalonske policije pušten na slobodu, pritvor za vođe katalonskog pokreta za nezavisnost - Vijesti.me
NAKON SASLUŠANJA

Španija: Šef katalonske policije pušten na slobodu, pritvor za vođe katalonskog pokreta za nezavisnost

Španski državni tužilac zahtijevao je da Trapero ostane u pritvoru zbog optužbi da nije spriječio zabranjeni referendum o nezavisnosti, održan u Kataloniji 1. oktobra, prenosi AFP

 Žosep Luis Trapero
Žosep Luis Trapero (Foto: Reuters)

Šef katalonske policije Žosep Luis Trapero pušten je iz pritvora nakon saslušanja pred sudom, zbog optužbi da je izazvao pobunu, saopšteno je iz španskog suda.

On je pušten na slobodu, ali uz policijski nadzor što znači da ne sme da napušta zemlju i mora da se javlja u policiju svake dvije nedjelje.

Španski državni tužilac zahtijevao je da on ostane u pritvoru zbog optužbi da nije spriječio zabranjeni referendum o nezavisnosti, održan u Kataloniji 1. oktobra, prenosi AFP.

Španski sud je sa druge strane naredio pritvor za dvojicu vođa katalonskog pokreta za nezavisnost dok se vodi istraga o mogućem podizanju optužnice protiv njih zbog optužbi za podstrekivanje na pobunu.

Žordi Kuišart, Žordi Sančez
Žordi Kuišart, Žordi Sančez (Foto: Reuters)

Vođa Katalonske nacionalne skupštine Žordi Sančez i Žordi Kuišart iz kulturne grupe Omnium prethodno su saslušani zajedno sa dvojicom visokih policijskih zvaničnika.

Madridski nacionalni sud istražuje koje su uloge njih četvorica imali u demonstracijama u Barseloni 20. i 21 septembra.

Španska policija tada je uhapsila nekoliko katalonskih zvaničnika i izvela racije na državne kancelarije u okviru akcije centralnih vlasti da spriječe pripreme za referendum o katalonskoj nezavisnosti 1. oktobra.

Ranije danas sud je