Španija: Žunkeras ne može privremeno da izađe iz zatvora i položi zakletvu - Vijesti.me
ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Španija: Žunkeras ne može privremeno da izađe iz zatvora i položi zakletvu

Polaganje zakletve je neophodan uslov da se preuzme funkcija europoslanika

Žunkeras
Žunkeras (Foto: POOL)

Zatvoreni katalonski secesionista Oriol Žunkeras, koji je krajem maja izabran u Evropski parlament, ne može da polaže zakletvu za preuzimanje dužnosti europoslanika, odlučio je danas španski sud.

Vrhovni sud, najviša španska sudska instanca, nije odobrio Žunkerasu da privremeno izađe iz zatvora i položi zakletvu pred španskom izbornom komisijom, što je predviđeno za ponedjeljak.

Polaganje zakletve je neophodan uslov da se preuzme funkcija europoslanika.

Žunkeras, bivši potpredsjednik katalonske regionalne vlade bio je glavni optuženi u procesu za 12 katalonskih separatista zbog njihove uloge u pokušaju odvajanja Katalonije 2017. godine. Proces je završen u srijedu.

On je u pritvoru od novembra 2017. a za optužbe koje mu se stavljaju na teret može da dobije do 25 godina zatvora.

Žunkeras je krajem aprila takođe bio izabran za poslanika donjeg doma španskog parlamenta, tada mu je Vrhovni sud dozvolio da položi zakletvu i preuzme dužnost, ali nekoliko dana kasnije španski parlament ga je suspendovao.

Kada bi mu se dozvolilo da položi zakletvu kao evropski poslanik pred španskim vlastima to bi povlačilo obavezu da se prebaci u Brisel da može da preuzme dužnost, naveo je Vrhovni sud dodajući da bi se time ugrozilo suđenje na kome sudije treba da donesu odluku za nekoliko mjeseci.

Vrhovni sud dodaje da ovom zabranom Žunkeras ne gubi trajno svoj mandat već se njegovo preuzimanje privremeno odlaže do kraja procesa.

Vrhovni sud je naveo takođe da je Brisel mjesto gde je bivši separatistički katalonski predsjednik Karles Puždemon pobegao da bi izbegao sudsko gonjenje i tamo postavio sjedište katalonske vlade u izgnanstvu.

Portparol Žunkerasove stranke Republikanska ljevica Katalonije (ERC) rekao je da je ta objava "novi udarac demokratiji jer zanemaruje izborne rezultate i igra se sa glasovima brojnih građana".

On je rekao da će se žaliti na tu odluku.

Pudždemon je takođe krajem maja izabran za evropskog poslanika.

Međutim da bi njegov mandat bio ozvaničen takođe treba da položi zakletvu, lično pred španskom izbornom komisijom.

Kada bi došao u Španiju da to uradi odmah bi bio uhapšen mada Pudždemon tvrdi da mu odmah po izboru sleduje poslanički imunitet.

Reagujući na odluku Vrhovnog suda o Žunkerasu Pudždemon je napisao na Tviteru da "sudske vlasti drže kao taoca izabranog evropskog poslanika".

"Nadam se da će evropske institucije prestati da budu saučesnici ozbiljnih narušavanja demokratije koje im pod nosom čini jedna država članica", dodao je o