Štajnmajer: SAD da budu obostrano poštovan partner i odbace nacionalizam - Vijesti.me
"nadam se tome u budućnosti"

Štajnmajer: SAD da budu obostrano poštovan partner i odbace nacionalizam

Zbog politike Donalda Trampa i njegovog insistiranja na izgradnji zida na južnoj granici sa Meksikom, njemački predsjednik je izrazio čežnju za povratkom transatlantskog partnera iz prošlosti

Frank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer je u govoru povodom obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida pozvao Sjedinjene Američke Države da budu "obostrano poštovani partner" i odbace nacionalizam.

Frank-Valter Štajnamjer je tokom komemoracije povodom pada Berlinskog zida podsjetio na ključnu ulogu Sjedinjenih Država u rušenju zida koji je razdvajao komunističku Istočnu Njemačku od kapitalističkog Zapada.

Izjavio je kako i dalje čuje vapaj američkog predsjednika Ronalda Reagana kod Brandenburške kapije, zahtijevajući da se "zid sruši".

Zbog politike Donalda Trampa i njegovog insistiranja na izgradnji zida na južnoj granici sa Meksikom, njemački predsjednik je izrazio čežnju za povratkom transatlantskog partnera iz prošlosti.

"Ova Amerika kao obostrano poštovani partner, kao partner demokratije i slobode, protiv nacionalnog egoizma - tome se nadam i u budućnosti", rekao je Štajnmajer.

Tramp je iz Vašingtona poslao poruku čestitke povodom komemoracije, dodajući da će SAD "nastaviti da sarađuju sa Njemačkom, jednim od najdragocjenijih saveznika, kako bi osigurali da plamenovi slobode gore kao svjetionik nade i mogućnosti za cio svijet".

Za razliku od optimizma na prethodnim komemoracijama epohalnog događaja 9. novembra 1989. godine, kojim je srušen komunistički režim, tri decenije kasnije, raspoloženje je splasnulo, dok je zapadni savez koji je pomogao u osiguravanju liberalne demokratije pun podjela.

Za Štajnmajera je nastao "novi zid koji prolazi kroz zemlju - zid frustracije, zid bijesa i mržnje".

"Zidovi koji su nevidljivi, ali koji dijele. Zidovi koji stoje na putu naše kohezije", upozorio je njemački predsjednik i pozvao Njemce da "napokon sruše te zidove".