Tajani zabranio konferenciju s Pudždemonom u zgradi Evropskog parlamenta - Vijesti.me
"BEZBJEDNOSNI RAZLOZI"

Tajani zabranio konferenciju s Pudždemonom u zgradi Evropskog parlamenta

"Postoji visok rizik da bi predloženi događaj mogao da predstavlja prijetnju održavanju javnom redu i miru unutar Parlamenta", naveo je Tajani

Pudždemon
Pudždemon (Foto: Reuters)

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je zabranio konferenciju s bivšim liderom španske pokrajine Katalonije Karlesom Pudždemonom u zgradi te institucije, navodeći bezbjednosne razloge, javila je agencija Frans pres.

"Postoji visok rizik da bi predloženi događaj mogao da predstavlja prijetnju održavanju javnom redu i miru unutar Parlamenta", naveo je Tajani.

Nekoliko španskih poslalnika Evropskog parlamenta tražilo je juče da bude zabranjena konferencija sa Pudždemonom.

Evropski parlament "ne smije da primi nekoga ko izbjegava špansko pravosuđe i hvali se ponovljenim akcijama neposlušnosti prema naredbama i upozorenjima Ustavnog suda (Španije)", navodi se u pismu španskih poslanika upućenom Tajaniju.

Konferencija je bila predviđena u ponedjeljak, a Pudždemon je trebalo da govori o suđenju bivšim katalonskim separatistima koje je počelo ove nedjelje. Pored Pudždemona, na konferenciji treba da se obrati njegov nasljednik na čelu katalonske vlade Kim Tora.

Bivši lider Katalonije je pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao sudsko gonjenje, nekoliko dana poslije hapšenja nekoliko članova njegove smijenjene regionalne vlade.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.


Vidi sve komentare