Tročanji odbijen zbog veza sa Rusijom - Vijesti.me
ODLUKA EVROPSKOG PARLAMENTA

Tročanji odbijen zbog veza sa Rusijom

Tročanji je kao ministar pravde odobrio da Rusi osumnjičeni za nezakonitu trgovinu oružjem budu izručeni Moskvi uprkos zahtjevu SAD za ekstradiciju

Tročanji
Tročanji (Foto: Reuters)

Članovi Evropskog parlamenta su iz zabrinutosti zbog “veza sa Rusijom” odbili kandidaturu Mađara Lasla Tročanjija za komesara Evropske unije za proširenje.

Odbor za pravne poslove EP je u utorak blokirao potvrdu Tročanjija i Rumunke Rovane Plumb, koja je bila nominovana za komesarku za transport.

Odbor nije javno naveo razloge za takvu odluku, ali pisma poslata predsjedavajućem, u koja je portal Politiko imao uvid, otkrivaju šta je izazvalo zabrinutost.

U slučaju Rumunke, odbor je naveo kredit koji je dobila od nekoga ko “profesionalni radi u oblasti turizma” i da nije jasno kako će biti otplaćen “na otvoren i transparentan način”. Ukazuje se da bi pitanja koja nameće kredit mogla “nastaviti da stvaraju potencijalni sukob interesa i u odnosu na druge resore.”

U slučaju Tročanjija, bivšeg ministra pravde, odbor je zabrinut zbog njegovog odnosa sa pravnom firmom “Nađ i Tročanji”, čiji je suosnivač, i zbog različitih odluka koje je donio u vezi sa Rusijom, piše Politiko.

Odbor je bio zabrinut zbog “njegovih veza sa Rusijom, posebno povodom njegove uloge kao ministra pravde u izručenju Moskvi osumnjičenih Rusa, koji su nakon toga navodno oslobođeni uprkos tome što su SAD tražile njihovu ekstradiciju”.

Tročanji je tada odobrio izručenje osumnjičenih dilera oružja Vladimira Ljubišina starijeg i Vladimira Ljubišina mlađeg u njihovu domovinu uprkos američkom zahtjevu za ekstradiciju i saradnjom Mađarske i SAD oko tog slučaja.

SAD su se prošlog novembra javno žalile na odluku Mađarske i saopštile da su postavile “pitanja u vezi sa posvećenošću Mađarske saradnji u oblasti sprovođenja zakona”.

Mađarsko ministarstvo pravde je saopštilo da je Tročanji donio odluku o izručenju na osnovu pravosudnih odluka, relevantnih zakona i međunarodnih sporazuma.

Odbor EP je u pismu izrazio zabrinutost i zbog Tročanjive “umiješanosti kao ministra pravde u ugovor 2018. koji je dobila pravna firma “Nađ i Tročanji” u vezi sa nuklarnom elektranom Pakš II iako je postajala klauzula o sukobu interesa”.

Rusija je pozajmila Mađarskoj novac za proširenje postojeće elektrane, pri čemu je ruski Rosatom bio glavni izvođač za taj projekat.

“Politiko” navodi da su odnosi sa Rusijom značajan aspekat funkcije koju je trebalo da obavlja jer bi se kao komesar za proširenje bavio zemljama poput Ukrajine i državama Zapadnog Balkana “gdje Rusija ima veliki strateški interes”.

Tročanji je ranije rekao poslanicima da pravna firma koju je osnovao 1991. nije dobila nove tendere mađarske vlade dok je on bio ministar pravde. Međutim, kako piše “Politiko”, dokumenta koja su objavljena prošle godine pokazuju da je firma potpisala ugovor sa kabinetom mađarskog premijera o pružanju pravne pomoći u vezi sa projektom Pakš.


Vidi sve komentare