Tuča u turskom parlamentu zbog Zakona o obrazovanju - Vijesti.me
UDRI ZA SEKULARNU..

Tuča u turskom parlamentu zbog Zakona o obrazovanju

Poslanici u turskom parlamentu potukli su se tokom debate o zakonu koji omogućava roditeljima da ranije upišu djecu u religijske škole.

Predlog zakona o reformi obrazovanja produžava obavezno obrazovanje sa 8 na 12 godina i omogućava djeci da već sa 10 godina upišu posebne škole.

Vladajuća AK partija smatra da će ovim zakonom djeca ostajati duže u školi, ali sekularni Turci to vide kao širi plan za povećanje uticaja religije.

Debata i tuča u parlamentu uslijedila je dan nakon protesta kada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac da rastjera demonstrante u prijestonici Ankari.

Parlament je usvojio zakona, a od 550 poslanika 295 je podržalo prijedlog, dok je 91 bio protiv.

Ovaj zakon zamijenio je onaj iz 1997. godine, čije je usvajanje isposlovala vojska, kojim je bilo zabranjeno da djeca mlađa od 15 godina pohađaju religijske škole.

Te škole prvobitno su osnovane radi školovanja islamskih sveštenika.

Glavna turska sekularna opoziciona Narodna republikanska partija optužila je premijera Erdogana da želi da se ovim zakonom osveti i da želi da "vaspita religijsku omladinu".

Erdogan je odbacio tvrdnje da želi da nametne islamske vrijednosti svojim sunarodnicima. On je rekao da je posvećen sekularizmu, ali ne na štetu Turaka koji žele otvorenije da izraze svoja religijska uvjerenja.

On je dodao da je usvajanje zakona pobjeda za demokratiju.

"Ovaj zakon pokazuje koliko je demokratija uznapredovala u Turskoj. Fašistički pritisci ispravljeni su kroz demokratiju", rekao je turski premijer.