Nude preko 600.000 eura za informacije o crnogorskom državljaninu Mohamadu Dahlanu - Vijesti.me
bivši palestinski moćnik tražen u turskoj

Nude preko 600.000 eura za informacije o crnogorskom državljaninu Mohamadu Dahlanu

Ankara optužuje Dahlana da je plaćenik UAE i da je umiješan u pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine, protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana

Dahlan
Dahlan (Foto: Screenshot/YouTube)

Turska je saopštila da će ponuditi četiri miliona lira (635.000 eura) za informacije koje bi dovele do hapšenja bivšeg palestinskog moćnika i državljanina Crne Gore Mohamada Dahlana, koji je u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Ankara optužuje Dahlana da je plaćenik UAE i da je umiješan u pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine, protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu rekao je za list Hurijet da će Dahlan biti stavljen na listu najtraženijih terorista, prenosi Tajms ov Izrael (Times of Izrael).

Prije nego što je otišao u egzil, Dahlan je postao oštar protivnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, svog nekadašnjeg saveznika u stranci Fatah.

Turski mediji redovno optužuju Dahlana za učešće u pokušaju puča jula 2016. godine, ali i da je imao ulogu u prošlogodišnjem ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Objava da Ankara nudi nagradu za informacije o Dahlanu uslijedila je tri nedjelje pošto je on razmijenio optužbe sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

U intervjuu za Al Džaziru, Čavušoglu je krajem oktobra optužio UAE da skrivaju "teroristu Mohamada Dahlana" i dodao da je Palestinac pobjegao u tu zemlju "jer je agent Izraela". Turski ministar je optužio UAE i da pokušavaju da zamijene Abasa sa Dahlanom.

Dahlan (58) je žestoko uzvratio u intervjuu za saudijsku televiziju, optuživši Erdogana da podržava "terorističke grupe" u Siriji, da je ukrao zlato iz libijske centralne banke i da se postavlja kao vladar nad vjernicima u arapskom svijetu.

Palestinski sud je 2016. u odsustvu osudio Dahlana na tri godine zatvora zbog korupcije i naložio mu da plati 16 miliona dolara, navode njegovi advokati.

Dahlan je bio načelnik unutrašnje bezbjednosti u pojasu Gaze, ali je izgubio podršku pošto je ekstremistički Hamas nadjačao njegove snage 2007. godine, što je za posljedicu imalo protjerivanje Fataha s te teritorije.


Vidi sve komentare