Turska: Policija na demonstracije odgovorila suzavcem - Vijesti.me
Novi protesti

Turska: Policija na demonstracije odgovorila suzavcem

Demonstranti su se nakon intervencije policije razišli, a još uvijek nema izveštaja da li ima povrijeđenih ili uhapšenih.

Turska interventna policija ispalila je danas suzavac i gumene metke sa ciljem rastjerivanja oko 2.000 demonstranata koji su se okupili u centru Istanbula da bi protestovali protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju lokalni mediji.

Demonstranti su na centralnom trgu Taksim uzvikivali: "Tražimo ostavku vlade" i "Svi protiv fašizma", a neki su policiju zasuli kamenicama i petardama, prenijela je agencija AFP.

Današnje demonstracije organizovane su da se iskaže nezadovoljstvo zbog vladinih planova da pooštri kontrolu Interneta, kao i zbog korupcionaškog skandala koji već mjesecima potresa državu.

Demonstranti su se nakon intervencije policije razišli, a još uvijek nema izveštaja da li ima povrijeđenih ili uhapšenih.

Parlamentarni komitet je prije dva dana usvojio predlog zakona o Internetu, koji omogućava vlastima da nadziru aktivnosti korisnika Interneta i blokiraju pretragu pojmova za koje se procijeni da su problematične.

Taj predlog zakona je naišao na oštre kritike boraca za ljudska prava, pa čak i nekih biznismena, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.

Sa druge strane, zvaničnici iz Ankare tvrde da je glavni cilj tog zakona da se zaštiti privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na Internetu kao što su pornografija i seksualno zlostavljanja djece.

Erdoganova vlada je ozbiljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko njegovih bliskih saradnika, privedeni zbog sumnje za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se kada je stupio na vlast 2003. zarekao da će potpuno iskorijeniti korupciju, na to je odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa koji su učestvovali u istrazi.

Turski premijer je za loše stanje u zemlji optužio svog islamističkog rivala Fetulaha Gulena, propovjednika koji živi u SAD, a njegove pristalice je "častio" terminom izdajice kojiima je glavni cilj da "pod plaštom" borbe protiv korupcije izvedu državni udar.