Tusk: Samit u Sofiji prilika da se potvrdi da je EU geostrateški izbor Zapadnog Balkana - Vijesti.me
REKAO DA ĆE TO BITI CILJ SAMITA

Tusk: Samit u Sofiji prilika da se potvrdi da je EU geostrateški izbor Zapadnog Balkana

Tusk je rekao da je polije povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma "potreban jedinstveni evropski front" i pozvao lidere članica da se EU drži dogovora sve dok to čini i Iran

Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: Reuters)

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio u Sofiji da će sjutrašnji sastanak lidera članica Evropske unije i Zapadnog Balkana biti prilika da obje strane potvrde da je evropska perspektiva i dalje "geostrateški izbor Zapadnog Balkana"

Tusk je danas rekao da pored dugoročne perspektive EU želi sa pokaže da vodi računa o socio-ekonomskom razvoju u regionu i da se nada da će samit približiti "prijatelje sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

"Sjutra ćemo se zajedno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana sastati prvi put u 15 godina. To će biti prilika da obje strane opet potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

On je rekao da je investiranje u infrastrukturne i ljudske veze sa Zapadnim Balkanom i unutar njega u najboljem interesu EU. "I to će biti cilj našeg samita", dodao je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da će lideri u EU razmatrati i evropski odgovor na politiku američkog predsjednika Donalda Trampa o trgovini i Iranu.

"Pored tradicionalnih političkih izazova kao što su uspon Kine ili agresivan stav Rusije, danas primjećujemo nov fenomen: kapricioznu samouvjerenost američke administracije", naveo je Tusk.

On je dodao da bi se s obzirom na posljednje odluke Donalda Trampa moglo pomisliti kome su potrebni neprijatelji, kad ima takve prijatelje.

"Ali iskreno, EU bi trebalo da bude zahvalna. Zahvaljući njemu otarasili smo se svih iluzija. Shvatili smo da ako vam je potrebna ruka pomoći, naći ćete svoju"

Tusk je rekao da je polije povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma "potreban jedinstveni evropski front" i pozvao lidere članica da se EU drži dogovora sve dok to čini i Iran.

Dogovor je dobar za evropsku i globalnu bezbjednost, rekao je Tusk i dodao da će biti razmotrene opcije EU da zaštiti evropske kompanije od negativnih posljedica odluke SAD.