Tvit portparolke NATO-a koji je sve razljutio - Vijesti.me
"Just do it"

Tvit portparolke NATO-a koji je sve razljutio

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je tvitom portparolke NATO-a iskazano nepoštovanje prema srpskim žrtvama NATO bombardovanja

NATO Air, Just do it
NATO Air, Just do it (Foto: Twitter)

Koliko se društvene mreže i u visokoj politici shvataju sve ozbiljnije, pokazuje i sljedeći primjer.

Na dan kada se obilježavala 15. godišnjica početka bombardovanja tadašnje SRJ, kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku na Tviteru je postavila šaljivu ilustraciju koja je kombinacija popularne sportske marke Nike i NATO avijacije. Na ilustraciji stoji "NATO Air, just do it" (NATO avijacijo, samo uradi to).

Sve bi vjerovatno prošlo nezapaženo, da taj tvit kosovske ministarke nije ritvitovala (ponovila na svom "zidu") portparolka NATO-a Oana Lungesku, što je razljutilo ljude u Vladi Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, naime, saopštilo da je tvitom portparolke NATO-a iskazano nepoštovanje prema žrtvama NATO bombardovanja, i ocijenilo da takvi postupci ne doprinose saradnji Srbije i Alijanse.

Srpski mediji prenose saopštenje ministarstva u kojem se dodaje da je u vezi sa postupkom portparola NATO-a pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbjednosnu politiku Miomir Udovički razgovarao sa šefom vojne kancelarije za vezu NATO-a u Beogradu te da su o tome kontaktirani i nadležni predstavnici NATO-a u Briselu.

"Tom prilikom ukazano je da ovakvi postupci iskazuju nepoštovanje prema srpskim žrtvama NATO bombardovanja, kao i da ne doprinose saradnji između Srbije i NATO koja se realizuje kroz NATO program Partnerstvo za mir", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Lungesku: Nije mi bio cilj vrijeđanje žrtava NATO-a

Portparolka NATO Oana Lungesku izjavila je da nije vrijeđala žrtve NATO bombardovanja time što je ritvitovala tvit kosovske ministarke.

"Prenošenje tvita ni na koji način nije imalo za cilj da pokaže nepoštovanje prema žrtvama konflikta iz 1999. Svaki gubitak života je tragičan", rekla je Lungesku za B92.

Ona je navela da je to bio "ritvit tvita koji je zahvalio NATO-u na spasavanju civila od etničkog cišćenja na Kosovu".

"NATO je brzo reagovao da zaštiti ljude na Kosovu 1999. i naša mirovna misija KFOR nastavlja da omogućava sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija", kazala je Lungesku, a prenio B92.