U britanskom parlamentu svaka peta osoba žrtva uznemiravanja - Vijesti.me
ANKETA POKAZALA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE

U britanskom parlamentu svaka peta osoba žrtva uznemiravanja

Anketa, na koju je odgovorilo 1.377 zaposlenih u parlamentu, sprovedena u sklopu radne grupe

britanski parlament
britanski parlament (Foto: Shutterstock)

Gotovo svaka peta osoba koja radi u britanskom parlamentu bila je žrtva ili očevidac seksualnog uznemiravanja ili neprimjerenog ponašanja u posljednjih 12 mjeseci, navodi se u danas objavljenoj anketi.

Pored toga, 39 odsto ispitanih je navelo da je bilo žrtva druge vrste uznemiravanja i zastrašivanja u istom periodu, a među njima je bilo 45 odsto žena i 35 odsto muškaraca.

Anketa, na koju je odgovorilo 1.377 zaposlenih u parlamentu, sprovedena u sklopu radne grupe koja je ustanovljena kako bi se otkrila seksualna uznemiravanja koja potresaju političku klasu u Velikoj Britaniji.

Ministar odbrane Majkl Falon je bio primoran da podnese ostavu u novembru nakon što ga je jedna novinarka optužila za seksualno uznemiravanje.

Potpredsjednik britanske vlade, blizak premijerki Terezi Mej, Dejmijan Grin, takođe je morao da ode s funckije nakon što je priznao da je lagao o slučaju pornografskih fotografija pronadjenih na njegovom računaru u parlamentu.

"Rezultati istraživanja radne grupe ukazuju na zastrašivanje, seksualno i drugo uznemiravanje nad zaposlenim u parlamentu", naveli su autori.

Radna grupa je preporučila novi kodeks ponašanja u parlamentu, kao i procedure razmatranja tužbi za uznemiravanje nezavisno od političkih stranaka.