U isto vrijeme podmetnut požar u tri crkve u austrijskom Amštetenu - Vijesti.me
UOČI BOŽIĆA

U isto vrijeme podmetnut požar u tri crkve u austrijskom Amštetenu

Policija ističe da vodi istragu zbog podmetanja požara, te je najavila da će narednih dana pojačano nadzirati crkve

Austrija požar crkve
Austrija požar crkve (Foto: krone.at)

U tri rimokatoličke crkve u austrijskom gradiću Amšteten podmetnut je požar i policija trenutno traga za počiniocima ovog djela uoči Božića.

Vatrogasci su, u sva tri slučaja, uspjeli da brzo reaguju i ugase požar. Policija je započela istragu i raspisala poternicu za nepoznatim licem očekujući pomoć građana, kojima nudi nagradu od 5.000 eura.

Prvi požar prijavljen je juče prije podne, saopštio je Filip Gutlederer iz vatrogasne komande u Amštetenu. Vatrogasci su morali najprije da intervenišu u crkvi Klosterkirhe, gdje su zatekli kako plamen bukti u samoj crkvi.

Pretpostavlja se, a istraga će pokazati detalje, da je požar podmetnut u ispovjedaonici, pošto je ona u potpunosti izgorjela kao i pet posljednjih redova. Dok je trajala intervencija vatrogasci su dobili slejdeći poziv, pošto je prijavljen požar u obližnjoj Štadtfarkirhe.

Odmah zatim vatrogasci su pozvani u crkvu Herc Jezu. U kratkom roku, 93 vatrogasca su bila u akciji na tri lokacije, objasnio je Gutlederer.

Policija ističe da vodi istragu zbog podmetanja požara, te je najavila da će narednih dana pojačano nadzirati crkve.

Očevici koji su javili policiji, opisali su navodnog počinioca, pa je izrađen foto-robot na osnovu kojeg se očekuje više informacija koje bi vodile njegovom hapšenju.